Plenković o Medvedovoj savjetnici koju istražuje USKOK: Ona mora primiti plaću

Foto: PIXSELL/Igor Šoban, Duško Jaramaz

ANDREJ PLENKOVIĆ obratio se javnosti i govorio o novim mjerama, no između ostalog osvrnuo se i na Nevenku Benić, glavnu savjetnicu u Ministarstvu branitelja koju je vlada krajem rujna smijenila s mjesta državne tajnice jer je protiv nje pokrenuta istraga. USKOK je sumnjiči da je umiješana u namještanje polaganja državnih ispita u aferi Rimac.

"Ona je državna službenica koja je bila imenovana na mjesto državne tajnice. To je politička funkcija, a ovo je stručna funkcija. Ona mora primiti plaću, žena mora od nečega živjeti", rekao je Plenković.

Plaća od 14 tisuća kuna

Ukratko, Benić nije više državna dužnosnica, već državna službenica najvišeg ranga s najvećom plaćom koju državni službenik može imati, koja s njezinim stažem iznosi oko 14.000 kuna i ne zaostaje za plaćom državnih dužnosnika. Svako ministarstvo, naime, može imati samo jednog glavnog savjetnika čiji je posao rješavati najsloženije poslove za ministra i rukovodeće službenike u tome ministarstvu.

Ministar branitelja Tomo Medved na Benić je primijenio odredbu Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika koja je predviđena za situacije kad dužnosniku u uobičajenim okolnostima istekne mandat, prema kojoj se dužnosnik po isteku mandata ima pravo vratiti na svoje ranije radno mjesto. U slučaju Benić, međutim, mandat nije završio na normalan način, već je smijenjena jer je USKOK protiv nje pokrenuo istragu zbog poticanja na zloupotrebu službenog položaja.

Pročitajte više