Plenković objavio: Turudić je naš kandidat za šefa DORH-a

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako će vlada za novog državnog odvjetnika predložiti trenutnog suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, istaknuvši kako je njegov program bio najkvalitetniji. "Na temelju programa razgovora i onoga što smo jučer mogli čuti od kandidata, Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da vlada danas predloži Ivana Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika", rekao je Plenković na sjednici vlade.

Dodao je kako je riječ o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu te da su svi članovi povjerenstva procijenili da je njegov program bio najkvalitetniji i da je imao najuvjerljivije argumente u pogledu funkcioniranja Državnog odvjetništva. Vlada će tu odluku donijeti danas na zatvorenoj sjednici i uputiti ovaj prijedlog u Hrvatski sabor.

Vladino povjerenstvo, u kojem su premijer i sedam ministara, jučer je obavilo razgovore s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika.  Na razgovore u Banske Dvore abecednim redom došli su odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Prethodno je prijave kandidata potvrdilo Državnoodvjetničko vijeće, a kandidate potom ispitao i saborski Odbor za pravosuđe. Za izbor novog glavnog državnog odvjetnika koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina, odnosno najmanje 76 glasova zastupnika Hrvatskog sabora.

Hodočastio šatorašima, družio se s Karamarkom i Mamićem...

Tko je Ivan Turudić?

Radi se o sucu koji je itekako poznat hrvatskoj javnosti, prije svega kao dugogodišnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, koji je vodio slučaj protiv Ive Sanadera, ali, između ostalog, i po bliskom odnosu sa Zdravkom Mamićem.

Rođen je 1962. godine u Lugu Gradinskom, selu kraj Virovitice. Nakon završene srednje škole u Virovitici otišao je u Zagreb na Pravni fakultet, gdje je diplomirao kod Zvonimira Šeparovića. Bili su to dani kad je slušao, kako je jednom otkrio, Azru, Film i Idole. Nakon diplome Prava vratio se u Viroviticu, gdje je na Općinskom sudu odradio vježbenički staž.

Turudić je tvrdio kako mu u bivšem sistemu nije bilo dozvoljeno napredovati, pa je tek nakon Domovinskog rata imenovan za suca Općinskog suda u Virovitici. "Jednostavno im nisam bio po volji. To je bilo pitanje nacionalnosti, ali neću reći da sam bio progonjen", kratko je rekao za portal Lupiga.

Krajem devedesetih započinje Turudićev uzlet u karijeri. Šeparović postaje ministar pravosuđa, a za svog pomoćnika uzima upravo njega. U Ministarstvu je proveo tek godinu dana jer 2000. godine dolazi do promjene vlasti, a on odlučuje ostati u Zagrebu. Ubrzo potom je imenovan sucem Županijskog suda u Zagrebu.

Pažnju šire javnosti izazvao je kao sudac koji je osudio Hrvoja Petrača na šest godina zbog otmice sina Vladimira Zagorca. Petrač je, nakon objave presude, rekao Turudiću da je "pratio svaki njegov korak, da zna kuda je išao i s kim razgovarao".

Osudio Sanadera, presuda pala na Ustavnom sudu

Turudić se kandidirao za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Jedan tjednik tada je navodio da je Petraču presudio po političkom nalogu i da mu je Sanader osobno obećao mjesto predsjednika Županijskog suda.

Njegovo napredovanje te 2006. godine privremeno je zaustavila tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Morao je čekati sve do 2010. godine, kada je prvo imenovan v.d. šefom Županijskog suda, a godinu dana kasnije dočekao je i službenu potvrdu svog imenovanja.

Što se tiče suđenja Sanaderu, Turudić je bio sudac koji je osudio bivšeg premijera Ivu Sanadera na deset godina, no presuda je pala na Ustavnom sudu. Na 187 stranica Ustavni sud obrazložio je ukidanje presude, navodeći da se sudac Turudić ogriješio ne samo o Sanaderova ustavna prava nego je tom presudom narušio i europsku praksu.

Bila je to velika blamaža za Turudića, no on je svejedno 2016. godine ponovno izabran za šefa Županijskog suda u Zagrebu. Tjednik Nacional objavio je svojedobno da su mu u tome navodno pomogli svojim lobiranjem njegovi prijatelji Zdravko Mamić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim interesnim grupacijama.

"Nedopustivo pristran na suđenju Sanaderu"

Turudić je imao niz poznatih slučajeva, a jedan od najpoznatijih svakako je ubojstvo Ivane Hodak, za što je osuđen beskućnik Mladen Šlogar, i to na 30 godina. Tada kreću i suđenja HDZ-ovcima. Jedno od najburnijih bilo je ono Damiru Polančecu, potpredsjedniku vlade u mandatu Ive Sanadera.

Polančec je tada tvrdio (i to ovjerio kod javnog bilježnika) da mu je Vladimir Šeks prije mjesec dana rekao da je već osuđen i da optuži Sanadera. Šeks je, tvrdio je tada Polančec, bio u dobrim odnosima s Turudićem.

Turudić se tada javno oglasio, tvrdeći kako vjeruje da Polančec dobro zna da je presuda protiv njega donesena na sudu, a ne na nekom drugom mjestu.

>>EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

Pisali smo kako je Turudić odigrao ključnu ulogu u tome što je Hrvatska nepovratno izgubila Inu. Hrvatska je na Arbitražnom sudu Ujedinjenih naroda izgubila proces protiv MOL-a, a većinu svoje argumentacije temeljila je na tome da je Ivo Sanader primio mito od MOL-a.

Arbitri su zaključili, odnosno povjerovali MOL-u, da je Robert Ježić lagao da uništi Ivu Sanadera, ali i da je sudac Ivan Turudić bio nedopustivo pristran na suđenju Sanaderu, što je jako teška optužba za jednog suca.

"Tribunal ne može ignorirati sučevu očitu pristranost na suđenju", zaključili su arbitri. Svoj zaključak, između ostalog, temelje i na Turudićevim intervjuima, u kojima je ustvrdio da namjerava sebi rezervirati ponovljeno suđenje.

"Žalosno je što je sudac odlučio o slučaju govoriti u javnosti. Iz onoga što je rekao u intervjuu lako je zaključiti da je naumio donijeti jednaku odluku", upozorili su arbitri.

Fotografiran kako pije kavu s Mamićem

Poznat je i njegov blizak odnos sa Zdravkom Mamićem. Index je 2011. objavio ekskluzivnu fotografiju na kojoj se vidi kako Turudić i Mamić piju kavu u jednom kafiću u Ilici, gdje su se često sastajali. Bilo je to vrijeme kad je hrvatski nogomet tresao skandal uhićenja čelnika nogometne sudačke organizacije Željka Širića i Stjepana Djedovića.

Kako smo tada pisali, svatko može piti kavu s kim želi, ali sporno je što je upravo Turudić kao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda imao ingerenciju određivanja kojem sucu ide koji predmet, pa tako i onaj u slučaju Širić i Djedović.

Recimo i da je Ivan Turudić bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu kada je prva optužnica protiv Mamića i ostalih upravo s tog suda premještena u Osijek. Između ostaloga, i zbog prijateljstva Mamića i Turudića, koje sudac nikada nije skrivao.

"Koštalo me poznanstvo s Mamićem"

Turudić vjeruje kako ga je poznanstvo s Mamićem koštalo mjesta šefa Visokog kaznenog suda.

"Apsolutno me koštalo poznanstvo s Mamićem, netko drugi bi na mom mjestu rekao da ne poznaje Mamića. Ja to nisam mogao reći, to bi bilo protivno mom habitusu i svjetonazoru. Dakle, Mamića poznajem 25 godina i stvarno bi mi bilo bijedno to poricati, ali isto je tako istina da se, otkad su počeli postupci protiv njega, nismo ni sretali ni čuli. Nismo se čuli već dugo, dugo vremena", rekao je.

Nacional je nedavno pisao kako je Turudić zatražio da mu se iz Osijeka kombijem doveze kompletan spis sa suđenja u predmetu Dinamo 2. Na tom suđenju Zdravka Mamića i još šestoricu tereti se da su u sklopu zločinačkog udruženja iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

Nacional je Turudića pitao za komentar.

"Nikad ne bih sudio Zdravku Mamiću, a ovo nije predmet povezan sa Zdravkom, već s Marijom Mamićem. Ja s Marijom Mamićem nemam nikakve veze, a da je bio u pitanju Zdravko Mamić, sam bih se izuzeo", rekao je.

On kaže da je riječ o spisu koji mu je dodijeljen kompjuterskim putem, ali je i potvrdio da je zatražio da mu se dostavi kompletan spis iz Osijeka u Zagreb, iako se u tom spisu nalaze i dijelovi koji se ne tiču Marija Mamića.

Prijateljstvo s Karamarkom, ispijao kave s Josipom Rimac, tvrdio da ga je Kolinda izigrala

Turudić je ispijao kave na javnim mjestima s Josipom Rimac u vrijeme USKOK-ove istrage protiv nje. U medijima se spominjalo i njegovo prijateljstvo s Tomislavom Karamarkom, bivšim predsjednikom HDZ.a. Turudić je rekao da su jedno vrijeme bili u dobrim odnosima te da njihovo poznanstvo datira s početka 90-ih. Jednom prilikom je branio i Karamarka, nakon što je ovaj komentirao presudu HDZ-u.

Poznata je i fotografija Turudića i Kolinde Grabar-Kitarović, nekadašnje predsjednice. Turudić je kazao kako ga je Grabar-Kitarović izigrala. Bilo je to oko kandidature za predsjednika Vrhovnog suda, koju je Turudić povukao.

"Nikada se više ne bih doveo u situaciju da ovisim o milosti Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, predsjednica me pozvala i pitala želim li biti predsjednik Vrhovnog suda. Naravno da sam odgovorio pozitivno, a kad sam shvatio da nije bila iskrena, odustao sam od kandidature", kazao je o ovoj temi Turudić za Večernji list.

Na rođendan mu došli Gobac, Vaso Brkić...

Osim s Mamićem, Turudić se povezivao i s nekim drugim hrvatskim moćnicima. Svoj 50. rođendan proslavio je, između ostalog, i sa Zoranom Gopcem, kojeg se spominje u iskazima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Podsjetimo, Barišić je prozvao Gopca da je u HDZ-ov "crni fond" ubacio 2 milijuna eura, a Gobac je to nazvao "tračevima".

Turudić je rođendan uz tamburaše slavio u privatnom ambijentu na Marulićevom trgu, a na proslavi su, osim Gopca i Mamića, bili i sin bivšeg suca Ustavnog suda Višeslav Vukojević, poduzetnik Igor Mlinar, Milijan Brkić, Turudićeva sestra Marija...

Zanimljivo je kako su Sanader, dok je još bio na vrhuncu moći, i ostali HDZ-ovi ministri Turudića nazivali "našim dečkom". Otkrila je to medijima nekadašnja ministrica Vesna Škare Ožbolt upravo onda kad je zaustavila njegovo daljnje napredovanje.

Ona je tvrdila kako je bila pod pritiskom državnog vrha i HDZ-a, točnije Ive Sanadera, Luke Bebića i Vladimira Šeksa, da imenuje Turudića za predsjednika suda, no ona se na kraju odlučila za sutkinju Mirjanu Rigljan.

"Određen sam HDZ-om"

A evo i što "njihov dečko" misli o HDZ-u: "Određen sam HDZ-om. Nikad nisam bio član. Bio sam u Domovinskom ratu 1990. HDZ je bio taj koji je pokrenuo otpor u Hrvatskoj", govorio je Turudić o ovoj stranci.

U emisiji Nedjeljom u 2 rekao je također da nikada nije bio u toj stranci, ali da se kod nas često HDZ povezuje s Domovinskim ratom i stvaranjem hrvatske države. A ako je to veza, veli, onda je ta veza bila snažna 90-ih godina.

Posjetio šatoraše, htio kažnjavati one koji bi Domovinski rat nazivali građanskim

Kažimo i da je, zajedno s obitelji i sestrom, posjetio veterane koji su prosvjedovali ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu.

"Moja obitelj dijeli iste domoljubne stavove i posve prirodno je da smo došli. Ako se dođe samo jedanput, onda bih to shvatio da bi bilo samo poziranje puko. Ja doista osjećam potrebu da budem s ovim ljudima", pojasnio je razlog dolaska braniteljima Ivan Turudić.

Poznat je i po prijedlogu da se propiše kazna od tri ili pet godina zatvora za teze poput onih da Domovinski rat nije bio obrambeni, da nije bio agresija, nego građanski rat i da cilj Oluje i drugih operacija nije bilo oslobađanje, nego etničko čišćenje.

Divljao u prometu pa izbjegao kaznu

Puno se govorilo i o bijegu Ivana Turudića od policije nakon što je uhvaćen u jurnjavi po bjelovarskoj obilaznici. Šest puta nije prihvatio sudski poziv, no kaznu od 700-tinjak kuna nije izbjegao. Ali izbjegao je kaznu za mnogo ozbiljniji prekršaj - bijeg od policije, a upravo je to, prema svjedočenju policajca, učinio kad ga je presretač pokušao zaustaviti.

>>Turudićev auto policija snimila kako juri po Virovitici. Sud Turudića oslobodio

Kako je do toga došlo? Turudić je Općinskom sudu u Virovitici dostavio dopis "Podaci o vozaču" u kojemu je, uz svoje ime i prezime, dostavio podatke i o članovima obitelji koji se koriste tim automobilom. U pisanoj obrani koju je dostavio sudu branio se kako nije počinio prekršaj za koji ga se tereti, a njegovu obranu sud je u potpunosti uvažio.

Bio gost u klubu Dragana Kovačevića

Turudić je bio i gost ilegalnog kluba Dragana Kovačevića, nekadašnjeg šefa Janafa, uhićenog zbog primanja milijunskog mita. "Nemam tu što tajiti, radi se o Klubu Slavonaca. Nikada nisam percipirao niti sam znao da je klub Dragana Kovačevića. Poznajem Kovačevića", rekao je.

Što se tiče recentnijih slučajeva, vrijedi svakako istaknuti i kako je Turudić kao predsjednik Vijeća visokoga kaznenoga suda donio odluku kako je bitno vještačenje u slučaju Agrokor nezakonito zbog sukoba interesa vještaka. Tako je ovaj postupak vraćen nekoliko godina unatrag.

DORH je, kao što se spekuliralo, podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluka dvaju sudova u slučaju Veliki Agrokor, u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim. Drugim riječima, Hrvoj-Šipek preispituje odluku koju je donio Ivan Turudić, koji je sad kandidat za njenu poziciju, odnosno vjerojatni novi šef DORH-a.

"Nisam nikakav režimski sudac, sačuvaj bože"

Je li Turudić režimski sudac? Na to pitanje je sam odgovorio portalu Lupiga.

"Nisam nikakav režimski sudac, sačuvaj bože. To me vrijeđa i mislim da bi o svakom sucu trebale govoriti njegove presude. Što uopće znači režimski sudac? Da oslobađam pripadnike političke nomenklature? Pa nađite mi jednu takvu moju presudu", objasnio je.

Evo što mu stoji u imovinskoj kartici

Provjerili smo i Turudićevu imovinsku karticu. Vidimo da je vlasnik stana od 120 kvadrata u Zagrebu, vrijednosti 220 tisuća eura. Stekao ga je, kako se navodi, prodajom prethodnog stana. 

Suvlasnik je i kuće s okućnicom u Virovitici, površine 5730 metara kvadratnih, koju je dobio ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Kuća vrijedi, kako je Turudić upisao u imovinsku karticu, 4 tisuće eura.

Od nekretnina još se navode garaža vrijednosti 10 tisuća eura, dvije njive ukupne vrijednosti 7 tisuća eura i tri vinograda vrijednosti 4400 eura. Vlasnik je i automobila Volkswagen Polo iz 2019. godine. Turudić vozi i auto (nije navedena marka) vrijedan 67.000 eura, za što plaća mjesečni leasing od 600 eura.

Supruga je vlasnica stana u Zagrebu od 63 kvadrata. Vrijednost stana iznosi 132.000. Turudić nije naveo iznos ušteđenog novca, dok mu se za suprugu navodi iznos od 64.000 eura i 20.000 dolara.

Pročitajte više