Plenković od šefice EK iskamčio produljenje roka za korištenje europskih milijardi

Foto: Twitter/Andrej Plenković

HRVATSKI premijer Andrej Plenković danas se na Twitteru pohvalio kako je uspio dobiti jamstva od Europske komisije vezana uz produljenje roka za korištenje novca iz EU fonda za obnovu nakon potresa.

"Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija će odobriti korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete", pohvalio se Plenković na Twitteru.

"Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom covida-19, što se ocjenjuje kao viša sila", dodao je Plenković.

Informaciju je na Twitteru potvrdila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Drago mi je što sam se danas susrela s Andrejem Plenkovićem. Razgovarali smo o obnovi nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, koju financijski podupire EU. S obzirom na izvanredne okolnosti, Komisija će s odobravanjem gledati na zahtjev za korekcijom rokova za apsorpciju sredstava iz Europskog fonda solidarnosti na lipanj 2023. godine", napisala je. 

Podsjetimo, zbog približavanja kraja roka za korištenje tih sredstava postojala je opasnost da bi Hrvatska mogla ostati bez europskih milijardi za obnovu nakon potresa. 

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 68,3,7 milijuna eura, koja su se prema uredbi o Europskom fondu solidarnosti mogla koristiti do lipnja ove godine, a sada je to produljeno za još godinu dana nakon sastanka premijera Plenkovića s predsjednicom Komisije von der Leyen.

Pročitajte više