Plenković otišao u BiH, tamo danas traju izbori

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Tehnički premijer Andrej Plenković danas je otputovao u Mostar zajedno s ministrima Gordanom Grlićem Radmanom i Damirom Habijanom. U BiH su jutros otvorena birališta na kojima Hrvati koji imaju prebivalište u toj zemlji biraju zastupnike za hrvatski sabor, dok je u Hrvatskoj na snazi izborna šutnja.

Izborna šutnja počela je danas u ponoć, a završava sutra u 19 sati, odnosno nakon zatvaranja biračkih mjesta. Dok je šutnja na snazi, zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

To se odnosi na medije, ali i društvene mreže poput Facebooka i X-a, kao i na slanje SMS-ova biračima i slično, kako su svojedobno naglasili iz DIP-a.

Plenković obećao BiH da će imati potporu na putu prema EU

Plenković je danas u Mostaru prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva, na kojem je Hrvatska zemlja partner. Tamo je obećao BiH da će imati golemu potporu Hrvatske na putu prema EU te ocijenio da za njegov nastavak treba osigurati jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. Susreo se s raznim regionalnim državnicima, između ostalih, i sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

"Ovaj sajam dolazi u vrijeme posebno važno za BiH nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU. Značaj te odluke je dalekosežan, definira budućnost i europski put BiH s tri konstitutivna naroda i svim građanima", izjavio je Plenković.

Gong: DIP-u je to OK, nama nije

Iz Gonga kažu da se Plenković prethodno obratio DIP-u kojemu, kako kažu, nije sporno da je Plenković danas u Mostaru, te su mu preporučili da “javni istup smanji na najmanju moguću mjeru” na događaju, a hrvatskim medijima da o tome pišu nakon izborne šutnje. Bosanskohercegovački mediji nemaju takve ograde.

"Gong smatra neprimjerenim sudjelovanje predsjednika i članova Vlada Republike Hrvatske na dan izborne šutnje na događaju koji nije od vitalnog značaja za Republiku Hrvatsku, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se odvija u BiH u kojoj Hrvati čine jedan od tri konstitutivna naroda, i to u Mostaru u kojem Hrvati čine gotovo polovicu stanovništva.

Pravila izborne šutnje trebaju se jednako odnositi na sve izborne aktere, i eventualne iznimke dozvoliti samo kada se radi o slučajevima kada bi za Republiku Hrvatsku mogla nastati šteta, u što sudjelovanje na otvaranju ovakvog događaja nikako ne može biti slučaj. Čekamo objašnjenje DIP-a zašto je bilo nužno dozvoliti ovakvu iznimku", poručuju iz Gonga.

Pročitajte više