Plenković: Potez oporbe je nemoralan, ljudima su okrenuli leđa. HDZ to ne bi nikad

Foto: Index

PREMIJER Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

Nakon sastanka dao je izjavu i odgovarao na pitanja novinara. Poručio je da je oporba rušenjem kvoruma u saboru, zbog čega nije izglasan Zakon o obnovi, bezobrazno okrenula leđa ljudima na Banovini, kao i da takav presedan "HDZ nikada ne bi napravio".

"Žao mi je što je, zahvaljujući rušenju kvoruma, jučer propušteno donošenje Zakona o obnovi. Stručnjaci na terenu danas koriste sporiju proceduru koju imaju. To je poruka oporbi", rekao je Plenković i dodao:

"Oporba je jučer Baniji bezobrazno okrenula leđa. Pokazali su nevjerojatan stupanj destruktivnosti i veliku dozu političke nekulture", rekao je premijer i dodao da parlamentarna većina nije mogla imati 76 zastupnika zbog "bolesti najstarijeg zastupnika" Miroslava Tuđmana.

>> VIDEO Plenković napao oporbu: Okrenuli su leđa Baniji, iskorištavaju bolest čovjeka

Teret odgovornosti je na oporbi, poručio je Plenković nazivajući inicijativu oporbe o HGK nepotpunom, nedostatnom, demagoškom, populističkom i prepisanom, a sam Most, čiji je to prijedlog, predvodnicima populizma, demagogije, destruktivnosti, antieuropejstva i antimanjinske politike.

"Nemoralan je potez oporbe"

Plenković je kritizirao i SDP jer se nitko od lokalnih čelnika Omišlja nije pojavio na otvaranju strateškog projekta LNG terminala na Krku.

"SDP jučer, kad je bio strateški dan, bio je u stanju ne vidjeti okolnosti u kojima Hrvatska jest. Imamo epidemiju, dva razorna potresa, puštanje u rad LNG terminala. Njihovi zastupnici nisu na nacionalnoj razini prepoznali poruke odgovornosti i podrške Banovini, nego su joj okrenuli leđa. To se zove ne biti na razini političkog trenutka i odgovornosti", rekao je Plenković.

"To je jedan nemoralan potez. Nemoralan je potez oporbe ne držati kvorum ako znaju da je jedan zastupnik već mjesec dana u bolnici. Svih njih 75 to zna. To je važno da se prenese javnosti i da se rastumači", rekao je Plenković, nazvavši Most predvodnicima demagogije i populizma.

Odgovorio je na pitanje o sastanku većine.

>> Imamo sve detalje burnog sastanka, Plenković se rugao poduzetnicima

"Jučer na parlamentarnoj većini je utvrđeno da je većina stabilna i čvrsta. Neki imaju drugo mišljenje. Javnost treba znati da tema koju je inicirala oporba nije ni bila na saboru. Jučerašnji dan je trebao imati četiri točke, Zakon o obnovi, koji nije donesen zbog oporbe, proglašenje IGP-a, koji nije proglašen zbog oporbe, usvajanje Nacionalne razvoje strategije, koja nije donesena zbog oporbe, i otvaranje LNG terminala na Krku na koji se predstavnici lokalne vlasti nisu udostojili doći", rekao je Plenković.

"HDZ to ne bi nikad napravio"

Rekao je da je ova situacija neviđena u političkoj kulturi Hrvatske.

"HDZ to nikad ne bi napravio. Da je ne znam kakva situacija, nikad ne bi izašao iz sabora. To se ne radi, to je nepisana kultura. Nitko nije mislio da je oporba toliko niska i toliko nemoralna da bi takvo što napravila", rekao je Plenković.

"Nikad nismo mislili da je oporba toliko niska i nemoralna da je u stanju to napraviti, to je ispod svake razine, tu nema ničega, nema fer playa, pristojnosti ni kulture, razina ispod svih kriterija političkog i javnog angažmana. I to treba biti glavna tema, to je bit", rekao je premijer.

Zakon o obnovi

Na upit kada će biti izglasan Zakon o obnovi, premijer je lupkajući po govornici uputio novinare da pokucaju na vrata oporbenih zastupnika i pitaju ih: "Gospodine Grbin, Petrov, Škoro, mislite li pomoći Banovini?"

Ponovio je i da je parlamentarna većina čvrsta i stabilna bez obzira na to što postoje neke teme oko kojih postoji načelno različito stajalište. Kazao je da je potrebno reformirati HGK, ali ne i rušiti instituciju koja ima tradiciju od preko 160 godina.

"To bi bilo kao da skinete gume s auta i kažete neka vozi, to je demagogija i populizam", rekao je.

Otvaranje kafića

Novinari su ga pitali o otvaranju ugostiteljskih objekata.

"Cijela hrvatska javnost treba imati malo strpljenja. Takve volje nema ni u Njemačkoj ni u Francuskoj. Pogledajte malo što se zbiva i što se zbiva u Europi. Tamo su puno strože mjere nego tu", rekao je premijer i dodao da ako dođe do novog razbuktavanja, da ćemo morati ići u novo zatvaranje. 

"Zimski mjeseci su najgori, pokušajmo se malo još strpjeti", rekao je. Spomenuo je da će vlada dati dvije i pol milijarde kuna pomoći poduzetnicima.

"Nitko nije oduševljen time da pandemija traje godinu dana. Vidjet ćemo što će biti 15. veljače i ako situacija bude dobra, onda ćemo nešto napraviti", odgovorio je na pitanje kad bi se kafići mogli otvoriti.

U Petrinju došao dati podršku

Plenković je u Petrinju došao dati podršku Stožeru civilne zaštite zaduženom za uklanjanje posljedica potresa i zahvaliti svima koji pomažu te prisustvovati početku radova na uklanjanju neuporabljivih objekata.

Pozitivnim je ocijenio što je na području instalirano preko 1025 mobilnih stambenih jedinica, a na struju spojen 1061 objekt. Najavio je i ubrzavanje dovršetka autoceste od Lekenika do Siska radi buduće revitalizacije i gospodarskih aktivnosti na području Banovine.

Danas rušenje oštećenih građevina u Petrinji

Danas počinje rušenje građevina koje su jako oštećene u potresu, najavio je šef Stožera civilne zaštite, ministar Tomo Medved. Riječ je, kako kaže, o drugoj fazi sanacije područja pogođenog potresom.

U Sisačko-moslavačkoj županiji su do danas prijavljena 33.834 objekta oštećena u potresu.

Crveni križ najavio je početak podjele novčane pomoći stradalom stanovništvu. U sljedeća tri tjedna građani mogu popuniti zahtjev u evakuacijskim centrima, društvima Crvenog križa, lokalnoj samoupravi i poštanskim poslovnicama, a na raspolaganju je gotovo 46 milijuna kuna. Na terenu su i stručnjaci Svjetske banke koji će procjenjivati ukupnu štetu, a njihov će dokument biti temelj za povlačenje novca iz europskog Fonda solidarnosti.

Pročitajte više