Plenković nakon izglasavanja vlade: Milanović je poražen

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon što je izglasana nova vlada.

"Hvala većini u Hrvatskom saboru koja nam je ukazala povjerenje da postanemo treći put Vlada Republike Hrvatske, nakon današnjeg predstavljanja programa i novih članica i članova vlade.

Čestitam svim kolegicama i kolegama koji su dobili ovo povjerenje Hrvatskog sabora. Nakon prisege i usvajanja programa nastojat ćemo, kao što smo to činili proteklih 8 godina, predano raditi u interesu hrvatskog naroda, svih naših sugrađana, našeg gospodarstva, povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske i realizirati program na temelju kojeg smo dobili i povjerenje hrvatskih birača. Današnja rasprava, mislim da je na neki način zrcalila svu ovu atmosferu izborne kampanje, pa čak i ove postizborne tjedne, ali na kraju se sve dogodilo upravo onako kako smo i predviđali i očekivali.

Zahvaljujem i našim partnerima, Domovinskom pokretu, strankama koje su zajedno s HDZ-om bile na našim izbornim listama, Hrvatskoj socijalno-liberalnoj stranci, Hrvatskoj narodnoj stranci, Hrvatskoj pravaškoj stranci, Hrvatskoj stranci umirovljenika, gospođi Marijani Petir. Zahvaljujem i predstavnicima, zastupnicima nacionalnih manjina koji su danas glasali za povjerenje ovoj vladi. Mi ćemo, kao što smo to činili proteklih godina, opravdati to povjerenje svojim radom", rekao je Plenković na početku.

Plenković je premijer treći put zaredom

Plenković je premijer treći put zaredom. Rekao je da mu je to velika čast i zadovoljstvo.

"Puno smo uložili u vremenima velike krize rada, energije i truda. Nastavili smo s čuvanjem socijalne pravde, istodobno ostvarujući strateške ciljeve koje smo sami zacrtali. Kao što sam rekao danas u ovom govoru, iza naša dva mandata ostalo je nekoliko velikih strateških postignuća koja su Hrvatsku doista učinila boljom.

Prije svega su to članstvo u šengenskom prostoru, u eurozoni, u Europskom stabilizacijskom mehanizmu. To su zasigurno i Pelješki most, to je LNG terminal, to su i Rafalei koji čuvaju Hrvatsku - i kopno, i nebo, i more. To su veće plaće. I kada bih sad gledao iz svog kuta što je bilo najvažnije, mislim da smo pokazali koliko je snažna, nezaobilazna, jedinstvena uloga države u krizama. Nitko drugi to ne bi mogao napraviti.

Tu smo zaista pokazali kako se mehanizmima koji su nam raspoloživi uz političku volju širi europski okvir i, naravno, jaču fiskalnu politiku i gospodarski rast. Uspjeli smo osigurati da se nalazimo danas u poziciji da nam je predviđen gospodarski rast. Sve to obvezuje. Činit ćemo sve što možemo. Osobno, drago mi je da smo došli i do ove faze, ali to obvezuje za daljnji rad", kazao je.

"Ništa se dramatično neće dogoditi od ponedjeljka"

Prva sjednica vlade bit će u ponedjeljak, kao i primopredaja pojedinih ministarstava.

"Znate da donosimo odluku o limitiranju cijena goriva. Imamo i nekoliko točaka o kojima je danas govorio predsjednik Hrvatskog sabora. Riječ je o izvješćima koja su već dobila pozitivna mišljenja, moramo ih usuglasiti s mišljenjima nove vlade i poslati ih u Hrvatski sabor. 

Što se tiče primopredaje, novih četvero ministara će to napraviti u najskorijem roku. To će pričekati iza vikenda. Ništa se dramatično neće dogoditi do ponedjeljka", veli Plenković.

O Miloradu Pupovcu

Na upit je li mu žao što SDSS više nije dio vladajuće većine, s obzirom na to da ih je hvalio kao korektne i lojalne partnere u prošla dva mandata, kazao je da su "okolnosti bile takve".

Napomenuo je i da je Milorad Pupovac glasao suzdržano za vladu, dok dvije kolegice iz SDSS-a nisu bile na glasanju. "Razumljivo je da je bio suzdržan s obzirom na to da su do sada bili u parlamentarnoj većini, a sada to više nisu", kazao je, ocijenivši to vrlo korektnom i očekivanom porukom.

"Mi smo vjerojatno jedini koji se nismo ukopali u rovove i da s nekim nećemo razgovarati", napomenuo je, uvjeren da imaju razumijevanje šireg kruga zastupnika za smjer kojim će voditi državu. "Nastojat ćemo raditi na dobrobit svih, bez obzira na to tko je danas bio za, a tko protiv na glasanju", poručio je.

Plenković kaže da će pokušati uspostaviti dijalog sa šefovima oporbe

Plenković je rekao da će pokušati uspostaviti dijalog s oporbenim čelnicima.

"Puno je iskustva nakon 8 godina vođenja hrvatske vlade u ovakvim okolnostima. Ja ću zaista pokušati napraviti iskorake da u ovom trećem mandatu, kad već nismo uspjeli u drugom, ipak uspostavimo pristojan dijalog i s čelnicima oporbe. To je ono što sam kazao danas, to ćemo pokušati i učiniti. Prateći raspravu, da li će se oporba odazvati, koliko sam ja danas procijenio, mislim da ovoga puta hoće. 

Mislim da bi to bilo dobro kad već imamo strukturiran dijalog unutar parlamentarne većine, strukturiran dijalog s našim socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, strukturiran dijalog sa županijama, gradovima, općinama, praktički svim akterima u društvu. Malo je čudno da jedino s oporbom u saboru nemamo, a mislim da i to možemo učiniti. Povrh ovoga što se stvara na razini funkcioniranja sabora, nekada postoje neke teme za koje je dobro da se kontaktiramo.

Ako će to biti jedan iskorak, mislim da će to biti dobro, pogotovo da malo smanjimo tenzije izrazito agresivne kampanje, velike polarizacije društva. To je na neki način možda i uobičajeno, jer politika je takav posao u kojem treba malo i sukoba i konflikta i u konačnici i polemika, ali ne treba se prelaziti granica. Vidjet ćemo kako će biti. Današnja rasprava mi je još nedovoljno indikativna", rekao je Plenković.

Komentirao Milanovića: On je teško poražen

Plenković je rekao da predsjedniku Zoranu Milanoviću ne može oprostiti kršenje Ustava.

"Ne bih ja išao po mandat bez 76 popisa najmanje niti bi ga vjerojatno bilo kome, ne samo meni, Milanović dao. Tu su stvari jasne. Ja sam do sada dva puta išao na isti način, sad smo išli ponovno s istom metodologijom i tu je stvar jasna. Da nismo došli u trenutak da imamo 76 potpisa, ne bismo ni tražili sastanak.

Kad smo ih skupili, onda smo sastanak tražili i stvar se riješila odmah.  A što se tiče ovog općega procesa koji ja nazivam - ne samo ja nego i svatko tko ima dvije čiste - a to je da je kršio Ustav na način koji ne može ostati bez posljedica. Dakle, nećemo se sad praviti nevješti kao da je to bilo prije 150 godina, da je negdje u nekoj arhivi i nitko to ne zna.

To je bilo praktički jučer, dogodilo se nešto gdje nam je proces izbora za Hrvatski sabor bio na rubu regularnosti. On je potpuno izašao iz svoje pozicije, uključio se aktivno u kampanju jedne stranke i sa svojim političkim partnerima aktivno napadao druge političke stranke, tj. nas kao vladu i one koji su dobili izbore, i figurirao kao njihov neformalni kandidat za premijera. Dakle, on je u političkom smislu teško poražen.

Ako je već to napravio, onda je normalno da snosi političke posljedice tako teškoga poraza, a rekao bih da će tako biti i u samom SDP-u. Dakle, od današnjeg dana su bitni interni procesi onih koji su izborili izbore, ali ne onih koji su izgubili izbore", rekao je premijer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.