Plenković predstavnicima Srba u Hrvatskoj: Hvala na lojalnosti i podršci već 7 godina

Foto: Hina

HRVATSKU na tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića predstavljaju premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Plenković je nakon Dačića govorio o "teškom razdoblju u kojem je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima", što je činjenica koja i dalje živi s "obiteljima nestalih, obiteljima onih koji su poginuli, vojnicima, braniteljima civilima". 

"Bitno je da razumijemo te činjenice"

Premijer je rekao da je riječ o nasljeđu koje "realno opterećuje odnose" Zagreba i Beograda te da je riječ o činjenici "kojom svi zajedno moramo upravljati na način da unaprjeđujemo naše odnose, ali da se oni temelje prije svega na istini i stvarnim koracima isprike i pomirbe".

"Bitno je da razumijemo te činjenice i ne ignoriramo što je tu, među nama", poručio je premijer, najavivši da će vlada učiniti sve da pronađe nestale, da se procesuiraju ratni zločini "koji ne zastarijevaju", ali i da se "grade mostovi suradnje". 

Plenković je rekao da on to čini i "osobno", nekad i nauštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu. 

"To radim svjesno, namjerno, bez obzira na to što je to možda mala šteta, ali i ogroman iskorak za ukupnu atmosferu u hrvatskom društvu i ogroman korak naprijed cijelog društva."

Premijer je u svom govoru posebno zahvalio predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj na "podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu" već sedam godina. 

Pročitajte više