Plenković: Prelazimo na punu regulaciju rada nedjeljom

Foto: Screesnhot

Jutros je održana sjednica vlade, prva uživo u novoj godini. 

Na dnevnom redu su, među ostalim, Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH te Prijedlog o pokretanju pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju Vladinog pregovaračkoga odbora.

Na vladi su i Prijedlog Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2024. – 2026., odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te dopuna Odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja.

Na početku je Plenković govorio o jačanju međunarodnog položaja Hrvatske. "S obzirom na to da smo na početku godine, osvrnut ću se na nekoliko novih zakona koji su stupili na snagu - devet zakona u paketu poreznih izmjena, temeljem kojih će svima rasti plaće", rekao je. "Povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto, ovo je ozbiljno povećanje.

Stupa na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku koji objedinjuje i povećava naknade. Povećava se i nacionalna naknada za starije i bit će 150 eura. Ulazimo u fazu kad Zakon o trgovini dolazi u punu primjenu, reguliranje rada nedjeljom, prelazimo na režim na samo 16 radnih nedjelja u cijeloj godini", dodao je, prenosi N1. 

 

"Za održivost mirovinskog sustava promijenili smo četiri zakona. Povećavaju se invalidnine za hrvatske vojne invalide", rekao je Plenković.

Istaknuo je povećane iznose za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu. "Stupio je na snagu i Zakon o upravljanju nekretninama da bi se bolje upravljalo državnom imovinom. Stvoren je novi zakonski okvir za plaće u državnoj i javnoj službi, riječ je o povijesnoj reformi", rekao je i dodao da će se nastaviti stvarati preduvjeti za rast plaća i mirovina.

"Što se tiče ostalih tema, osudio bih intenzivne zračne napade na Ukrajinu i kršenje humanitarnog prava od strane Rusije. Napadi na civilnu infrastrukturu osnažuju našu potporu Ukrajini. Na obljetnicu potresa posjetili smo Petrinju, bili smo u Glini i Sisku", istaknuo je Plenković.

Prijenos sjednice vlade možete pratiti na samom vrhu članka.

Pročitajte više