Plenković: Samo sudionici postupka mogu odgovarati zbog curenja informacija

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice vlade.

Komentirao je, među ostalim, kriminaliziranje curenja informacija iz istraga. Naglasio je da je ovo kazneno djelo nastalo s ciljem zaštite pretpostavke nevinosti okrivljenika, prava na privatnost sudionika kaznenog postupka, te prava na praćenje postupka. Odbacio je tvrdnje da je zakon usmjeren protiv prava javnosti na informiranje i protiv medija.

Plenković je istaknuo da počinitelji curenja informacija mogu biti isključivo sudionici postupka, a ne novinari. To uključuje odvjetnike, okrivljenike, pravosudne policajce, itd... dok novinari ne mogu biti počinitelji. Naglasio je da se ovo ne odnosi na ograničavanje prava javnosti na informiranje, već se odnosi na nejavnu fazu kaznenog postupka, gdje se prikupljaju dokazi i utvrđuje osnova za vođenje postupka.

Dodao je da javnost nema pravo uvida u nejavnu fazu, ali s potvrđivanjem optužnice kazneni postupak postaje javan. U svim fazama postupka javnost ima pravo na provjerene i objektivne informacije o tome protiv koga se vodi istraga, koje je kazneno djelo u pitanju i koje se radnje poduzimaju. Tijela koja provode kazneni progon trebaju informirati javnost o svemu navedenom.

Premijer je stoga naglasio potrebu za proaktivnijim pristupom od strane Državnog odvjetništva. Spomenuo je da Hrvatska slijedi primjere Njemačke, Austrije, Francuske, Švedske i Luksemburga, koji kriminaliziraju curenje informacija iz istraga. Napomenuo je da se postupci ne vode u medijima i najavio da će ministar dodatno objasniti ove točke.

Sjednicu vlade pratite ovdje:

Pročitajte više