Plenković se danas sastaje s generalima iz akcije Bljesak

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

NAKON što je Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo zamolnicu tužilaštva BiH za preuzimanje kaznenog progona generala akcije Bljesak zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava, premijer Andrej Plenković danas će se s generalima i sastati.

Uz premijera, na sastanku će biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Zapovjednicima će na sastanku objasniti situaciju nakon čega će se donijeti odluke o daljnjim koracima i zatvaranju ovoga pitanja. Reakcije na ovaj slučaj i dalje se nižu, a svoj je komentar dao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Kada govorimo o osloboditeljskim vojno-redarstvenim akcijama hrvatskih oružanih snaga, nitko ih, nikad i ničim neće dovesti u pitanje te zbog toga nitko u Hrvatskoj ne treba brinuti. Hrvatska vlada će, kao i u svakoj drugoj situaciji, na to naći odgovarajući odgovor."

Konferenciju za medije na ovu temu sazvali su i zastupnici Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i Marijan Pavliček. Smatraju da je ovo pokušaj rušenja integriteta hrvatskih generala Domovinskog rata od strane BiH.

"Ovdje s ovog mjesta mi Hrvatski suverenisti zahtijevamo jednu rezolutnu, odlučnu reakciju Hrvatske vlade i želimo da se hitno obznani sadržaj famozne zamolnice. Hrvatska javnost to treba znati jer se radi o udaru na suverenitet Republike Hrvatske."

Pročitajte više