Plenković se ponaša kao da želi uništiti HDZ u Dalmaciji

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

VICE MIHANOVIĆ i Ante Sanader bit će jedini kandidati za predsjedničke funkcije u splitskom i splitsko-dalmatinskom HDZ-u: osječki doktor Vice natjecat će se za mjesto prvog splitskog HDZ-ovca koje već drži od kraja studenog prošle godine, dok će se Sanader upustiti u napetu utrku za mjesto prvog HDZ-ovca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dramatiku ovih unutarstranačkih izbora podcrtava činjenica da ni Mihanović ni Sanader neće imati protukandidate, a, kao što je poznato, sebe je najteže pobijediti.

I u izbornoj kampanji Plenković zdušno stao uz Mihanovića

HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića oslanja se na prokušane gubitnike. Radi to dosljedno, još pamtimo prizor uoči prošlih lokalnih izbora kad se u finišu kampanje vođa pojavio u Splitu, pa ne samo snagom autoriteta nego i fizičkim prisustvom podržao Mihanovića. O stupnju povjerenja koje ima u njega svjedoči podatak da mu nije dopustio govoriti, na sva je novinarska pitanja odgovarao isključivo Plenković jer je, očito, procijenio da bolje od Mihanovića zna zašto bi Mihanović trebao postati gradonačelnik.

Sada se na prvi pogled čini kako je oslanjanjem na Mihanovića i Sanadera predsjedniku vlade i partije stalo destruirati HDZ, pretvoriti ga u lošu uspomenu. Ako bi to zaista izveo, moglo bi ga se smatrati korisnim, gotovo plemenitim političarom. No, prije će biti da su mu na umu daleko prizemniji ciljevi i pobude. Njegova odlučna podrška Mihanoviću i Sanaderu zasigurno se temelji na procjeni kako u ovom času nema nikog dovoljno poslušnog za predsjedanje splitskim i splitsko-dalmatinskim HDZ-om. A ni birače ne treba precijeniti.

Neposredno nakon prošlih lokalnih izbora nagađalo se da stranački vrh definitivno okreće leđa Mihanoviću i Sanaderu, da će im se u kratkom vremenu zahvaliti na uslugama i raspustiti stranačke ogranke, Mihanović je uspio izgubiti Split, pod Sanaderovim vodstvom Županija je prestala sloviti kao "HDZ-ova utvrda."

Budući predsjednik splitskog HDZ-a vuče teret doktorske disertacije

Vladajućoj partiji više nije dovoljan ni Kerum za vlast, ovaj put su većinu u Županijskoj skupštini sklepali tek uz pomoć Domovinskog pokreta. Uz to, Mihanović vuče teret "teorijske paradigme", spektakularno besmislene doktorske disertacije koju je obranio na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. O njoj smo napisali mnoštvo tekstova.

Prvo smo nabrajali besmislice i plagirane dijelove, potom smo se čudili zašto nitko ne reagira, a nekidan smo objavili tekst o krajnje neobičnoj neaktivnosti povjerenstva za njezinu znanstvenu procjenu. Ideja spašavanja Mihanovićeve znanstvene karijere, a s njom i političke, odavno postoji, sad je samo pitanje kako će biti realizirana. Sanader je, pak, na istoj osječkoj visokoškolskoj ustanovi okončao doktorski studij, preostaje mu samo disertacija. Eto gdje se intelektualno kale istaknuti HDZ-ovci.

Svi objektivni kriteriji svjedoče da je Mihanović bio loš kandidat za gradonačelnika: izgubio je od Ivice Puljka koji je, malo prije izbora, ostao bez stranke; u Splitu je dobio četiri tisuće glasova manje od Blaženka Bobana, HDZ-ova župana, što znači da mu čak ni stranački simpatizeri - jer teško je vjerovati da je za Bobana glasao širi krug ljudi - nisu dali povjerenje; poražen je iako je imao pomno osmišljenu kampanju, vozikao se u Renaultu 4, družio s poznatim facama ili barem onima koje su pristali biti u njegovu društvu uoči izbora.

Maksimalan angažman rezultirao je minornim učinkom, za što se krivce tražilo u unutarnjim redovima i nedovoljnoj podršci nekih istaknutih članova stranke, poput bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Ante Sanader je poput plastične boce u HDZ-ovu podmorju

Svi objektivni kriteriji također govore i da je Ante Sanader potrošeno lice. Ali i neuništivo; u HDZ-ovu podmorju on je nešto kao plastična boca. Mnogi su se po partijskoj hijerarhiji brzo uspinjali i spektakularno padali. Sanader je stalno tu. Pretežno suzdržanog temperamenta, maksimalno kooperativan prema svim stranačkim liderima, nekovrsni partijski kontrolor Dalmacije. Samo što ta kontrola, očito, donosi sve manje glasova, a teško da će mu do idućih izbora na pamet pasti neki novi trik za njihovo privlačenje.

HDZ sve više posustaje u Dalmaciji premda mu pogoduje niz okolnosti, uz ostale i poluraspad SDP-a, stranke koja mu je nekad bila takmac, a sad se uglavnom zabavlja sama sa sobom. Tone HDZ, kopni SDP, mijenjaju se župani, gradonačelnici, predsjednici država i vlada, samo Ante Sanader vječno vodi HDZ u Dalmaciji. Nije samo Milo Đukanović otkrio tajnu vječnog političkog života.

Uglavnom, isplati se kladiti na pobjednike na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima u Splitu i Dalmaciji. Rizik gubitka ne postoji. Plenkovićevi aduti u Splitu i Dalmaciji dokazani su gubitnici, jedno vječno i jedno kompromitirano lice. Njihove pobjede na lokalnim i parlamentarnim izborima možda nisu izvjesne, ali lojalnost stranačkom vođi ne treba dovoditi u pitanje. A ona je bitnija od svega.

Pročitajte više