Ili nepoznat netko ruši i uništava državu ili Plenković širi teorije zavjere

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković nedavno je kazao da postoje akteri koji rade na demontaži države te kako su na tapeti HNB, DORH, HRT...

>> Plenković: Neki akteri rade na demontaži države. Na tapeti su HNB, DORH, HRT...

Govorio je on o tome na HRT-u, kojem je dao intervju povodom 30. obljetnice od međunarodnog priznanje Hrvatske. Rekao je kako je njegovoj vladi na prvom mjestu izgradnja društva i institucija.

"Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu - oni idu 'salama taktikom' i režu 'feticu po feticu' svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi 'europodručje'", kazao je premijer.

Evo samo primjer HNB-a. Premijeru je očito manje sporno što je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, od činjenice da se to potencira u javnosti i medijima.

Spominjao je on i HRT, gdje je valjda sve super dok se ne počne pisati kako se radi o javnoj televiziji koja je sve drugo osim javna i gdje novi ravnatelj ima firmu koja je izravna konkurencija HRT-u

Očito, problem ne vidi ni s DORH-om, odnosno vidi ga tek onda kad se počne pisati o tome kako je državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek moguće lagala u slučaju bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac.

Zvuči kao teoretičar zavjere

Plenkovićeve riječi zvuče kao da je teoretičar zavjere, a za što i sam nerijetko optužuje svoje političke oponente.

Dakle, tko to demontira državu? Gdje su Plenkoviću dokazi za to? Nekoga tko ima političku moć kao što je ima premijer riječi obavezuju, a šef HDZ-a se s ovim optužbama spustio tako na nivo kvartovskog političkog kibicera, a ne nekoga tko bi se trebao baviti ozbiljnom politikom.

Tu su dvije opcije. Ili je za sve što kaže u pravu, pa se nameće pitanje zašto to ne prijavi SOA-i ili DORH-u ako postoji sumnja da postoje oni koji podrivaju ustavni poredak? Ili, pak, ne govori istinu.

Puhovski: Smeta ga to grickanje, nagrizanje

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako Plenkovića smeta što se u pitanje dovodi opravdanost njegove vlasti.

"Plenković je shvatio da ga u Hrvatskoj nitko politički ne ugrožava, da je u ovom trenutku oporba irelevantna, predsjednik Milanović je zašutio na par dana, pa je jedini problem za njegovu poziciju djelovanje medija, u kojem on vidi nagrizanje prevlasti koju imaju HDZ i on. Smeta ga to grickanje, nagrizanje, smeta ga ono što dovodi u pitanje opravdanost njegove vlasti", rekao je.

Osvrnuo se na aktualnu percepciju Plenkovićeve politike u javnosti.

"U zadnjem slučaju, kritike je dobio po pitanju populacijske politike, odnosno rezultata popisa stanovništva, ali i to ne bi trebalo biti na prvom mjestu jer je on tu došao na kraj priče. Ono što je najveći problem je neopisivo katastrofalno stanje s obnovom. Za to je njegova vlada odgovorna i kriva. To je užasan problem, imamo siromašnu sredinu koja ima sad novac na raspolaganju, a vlada to ne zna uzeti. Tiče se to obnove javnih zgrada, gdje nemamo probleme s vlasničkim listovima ili gruntovnicama", govori.

"Opet, vlada je zaslužila priznanje za ekonomsko bavljenje covidom, ali istovremeno i prigovore za ovo histeriziranje koje se odnosi na zazivanje terorizma jer u Hrvatskoj ipak nijedan prozor nije razbijen. Zvati to terorizmom je pogrešno", dodaje.

"Njemu je stalo da ima političku eleganciju"

 "Dakle, u pojedinim situacijama Plenković izrazito loše reagira, ali oporbene političare malo tko sluša, njih se otpisuje. I ostaju pojedini mediji koji ga kako je sam rekao - grickaju. I on za to tako reagira", kaže.

Plenkovićevo stanje usporedio je s paranojom.

"Postoji uzrečica koja glasi: paranoja je profesionalna bolest političke klase. Ne možete biti političar bez malo paranoje. Bez osjećaja da su manje-više svi protiv vas, ali ovdje je to prešlo granicu. On uopće nije pod znakom pitanja. On je potpuno superioran. I po postocima, po realnosti vlasti, koalicija mu nije upitna, a kad bi bila, bez problema može dobiti još pet, šest ruku. No njemu je stalo da ima političku eleganciju, legitimitet, a to tako lako ne ide", precizirao je Puhovski.

Zanimljiv je način na koji Plenković nije osvijestio da mu takav način komuniciranja kod određene populacije šteti.

"Nema demokracije bez demagogije, nikome ne bi štetilo malo demagogije. Očekivao bih da recimo Plenković započne konferenciju za novinare u smislu da mu je žao jer se oko obnove nije dobro reagiralo. Ništa mu se ne bi dogodilo. Mislim i da bi dobio tu neke poene. Ili da kaže da se prekasno reagiralo na korupcijske afere. Ili da kaže da je problem nasilje na granicama."

Policajac kao pojedinac na granicama može tući nekoga, sve to može biti razumljivo, ali ne može biti da to državni aparat štiti. Tu se vraćamo na slučaj Aleksandre Zec. Nije nenormalno da se u ratu vojnici otmu kontroli, ali je problem kad ih sustav štiti pa postaju tjelohranitelji dužnosnika. Tu se premijer treba ispričati. To nikad nije napravio", kaže.

"Hrvatskoj iznad svega treba birokracija"

Ističe još nešto što smatra važnim.

"Govorio je o nagrizanju institucija, ali problem je što su se one postojeće raspale, a nove nisu stvorene. Kontekst u kojem se to događa jest u povicima na birokraciju, dok ustvari Hrvatskoj iznad svega treba birokracija. Tu mislim na državne službenike koji su profesionalci, koji iz ureda imaju ovlast nad nečim, a pritom ne slušaju političke naloge. A ta birokracija je ukinuta osim u najmanjoj mjeri, a institucije su svedene na vodeće osobe pa se tako godinama govorilo da je Mladen Bajić pokrenuo optužnicu, a ne DORH."

"Smisao institucija je da funkcioniraju neovisno o tome tko im je na čelu. Takvih mi nemamo, osim volonterski, a to su HGSS i razni DVD-ovi. Zato je uopće loš vic pričati o tome, kad se politika klasa desetljećima bavi s tim da institucije onemogući", zaključio je Puhovski.

Lalić: Njegovoj vladi nije na prvom mjestu izgradnja društva i institucija

Kontaktirali smo političkog analitičara Dražena Lalića.

"Plenković me podsjeća na jedan američki film koji sam gledao. Ne sjećam se kako se zove. Radi se o pljačkašu koji izlazi iz banke s torbom punom novca, sakrivenog pištolja, i viče: 'Pljačka, pljačka u banci, pljačkaši su unutra'. A on se odšetao. Bitno je tko je najglasniji, tko viče, nitko ga nije prozreo da je on pljačkaš zato što on viče. Ne mislim da je Plenković neki politički pljačkaš, ali najglasnije viče vezano za pljačku. Sličnu taktiku ovog tipa 'napad je najbolja obrana' koriste i neki drugi političari u okruženju, primjerice Vučić i Orban." 

"Ono što rade neki dužnosnici i suradnici vlasti kod nas je politički kriminal koji je u iznosima novčanih sredstava štetniji za društvo i gori od pljačke banke. A ima tu i pljački banaka", govori.

Lalić je posebno podvukao Plenkovićeve riječi kako je vladi na prvom mjestu izgradnja društva i institucija.

"To je osnova izjave, kasnije na osnovu toga iznosi tezu o demontaži države i institucija. On navodi točno tko je na tapeti, kazujući o taktici salame. Ako bismo uzeli kao kriterij efikasnost djelovanja vlade, onda bismo lako mogli ustanovili da njegovoj vladi nije na prvom mjestu izgradnja društva i institucija. Zato što je društvo u propadanju, a institucije su neizgrađene i ugrožene od onih koji imaju moć i novac, što su često jedni te isti. Dakle, vlada je izrazito neefikasna i kao takva razgrađuje društvo i institucije", navodi. 

"Trebamo li se mi koji kritički istupamo bojati za egzistenciju pa i sigurnost?"

"U sve većoj smo depresiji, prema rezultatima ozbiljnih istraživanja velika većina građana nema povjerenja u  vladu i mnoge druge institucije, mladi se iseljavaju, lopovluk buja, laž je postala način komuniciranja. Ispada tako da je Plenković dao autokritiku sebi i svojoj stranci kad kaže da su mu na prvom mjestu izgradnja društva i institucija", izjavio je Lalić.

Govori kako Plenković ne navodi koji su to akteri koji institucije demontiraju.

"S obzirom na ozbiljnost optužbe, morao bi navesti koji su to akteri. Ali izgleda da nema dovoljno odlučnosti i izbjegava reći koji su to akteri. Izbjegava reći zbog svoje slabosti, slabosti svoje političke pozicije", objasnio je.

"Nama može biti jasno kako to uglavnom nisu oni koji sjede u saboru, jer su skoro svi bili snažni akteri na vlasti ili su još uvijek na vlasti. Uključujući i Most koji je nakon demonstracija u Zagrebu postao dominantno problemska stranka", rekao je.

"Plenković tu najvjerojatnije misli na medije poput vašeg, izvjesne javne intelektualce i analitičare te neke nevladine organizacije. Pa sjetimo se Plenkovića nakon lokalnih izbora, koje je HDZ izgubio u svim većim gradovima osim Osijeka, kad je analitičare nazivao plaćenicima. Primjerice, mene je tako etiketirao jer sam kao analitičar dobio pet tisuća kuna za posao od mjesec i pol dana. Istovremeno, nije kritizirao pojedince koji su uzeli milijune kuna, primjerice u aferi Agrokor", poručio je.

"Stoga, otvoreno ga pitam: trebamo li se mi koji kritički nastupamo u medijima brinuti za svoju egzistenciju pa i sigurnost s obzirom na to da nas priziva nositelj najveće moći u državi?" kaže Lalić.

"Mislim da državu demontira Andrej Plenković i njegovi suradnici"

Dodaje kako on drži do institucija i države.

"Ali one trebaju biti transparentne i demokratske te utemeljene na vladavini zakona, a ne ljudi. Kritike se upućuju na pojave kao što su hvaljenje pritvorene ministrice nad kojom se provodi istraga, obrana ministara koji su dokazano nesposobni poput Darka Horvata vezano za korištenje EU sredstava za obnovu šteta od potresa, nepoduzimanje nikakve akcije nakon afere s HNB-om... Tu je i propagandno djelovanje javne televizije na kojoj Plenković ima nekoliko izjava svaki dan u središnjem dnevniku te koja izbjegava obradu korupcijskih i drugih afera vlasti", kazao je.

Objašnjava da zbog navedenih i sličnih nemilih pojava mladi odlaze u Njemačku, Irsku i druge zapadne zemlje, koje su uređene i gdje funkcioniraju institucije.

"Mladi evidentno ne napuštaju Hrvatsku samo zbog egzistencijalne situacije, nego i zbog moralnog raspada društva, a za što je posebno odgovaran HDZ koji je najdulje na vlasti", kaže.

"Mislim da državu demontira Andrej Plenković i njegovi suradnici. Nakon lokalnih izbora dao sam ocjenu da počinje pad Andreja Plenkovića, on je u posljednje vrijeme pao dublje i još je u slobodnom padu. Što prije prestane biti predsjednik vlade i što se prije raspišu izbori te se nakon toga brzo poduzmu strukturne reforme kojima će se uspostaviti racionalni i pravedni ekonomski i politički sustav, zemlja će imati nešto veće šanse da se unatoč ogromnim teškoćama stabilizira", dodaje.

"Da iskoristim jednu frazu izrečenu prije 15 godina: Plenković je svoju dionicu odradio", govori. 

Pročitajte više