Plenković: Šeparović je bio ugledni znanstvenik i domoljub

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković uputio je sućut obitelji u povodu smrti Zvonimira Šeparovića, prof. dr. emeritusa i bivšeg ministra, istaknuvši da je njegov obol u povijesnim trenucima stvaranja hrvatske države bio izniman u svim područjima njegova djelovanja.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku uglednog hrvatskog pravnika, znanstvenika i političara, gospodina Zvonimira Šeparovića. Kao vrstan znanstvenik u području pravnih znanosti svoj je akademski doprinos dao odgojivši mnoge generacije mladih hrvatskih pravnika. Ugledan profesor, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu te rektor Zagrebačkoga sveučilišta 1989. - 1991., svoja je znanja i iskustva prenosio predajući na domaćim i međunarodnim sveučilištima", naglasio je Plenković u izrazima sućuti.

Bio je ministar vanjskih poslova i pravosuđa

"Šeparović je bio osnivač i svjetskog i hrvatskog Žrtvoslovnog društva čiji su znanstveni radovi iz područja kaznenog prava, kriminologije, medicinskog prava, bioetike i viktimologije i međunarodno valorizirani članstvom u Europskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

U svom će političkom angažmanu ostati zapamćen po doprinosu u radu više hrvatskih vlada, napose kao ministar vanjskih poslova u vrijeme priznavanja hrvatske države te ministar pravosuđa", naveo je premijer.

"Odlaskom Zvonimira Šeparovića Hrvatska je ostala bez uglednog znanstvenika i domoljuba, čiji je obol u povijesnim trenucima stvaranja hrvatske države bio izniman u svim područjima njegova djelovanja", dodao je Plenković, koji je izraze sućuti obitelji Šeparović uputio u svoje osobno ime i u ime vlade. Zvonimir Šeparović, pravnik i nekadašnji ministar, umro je jučer u Zagrebu u 94. godini.
 

Pročitajte više