Plenković: Svim javnim i državnim službenicima povećavamo plaće za 6,12%

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković najavio je danas tijekom obraćanja u saboru da će vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

"Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova", rekao je premijer u saboru i poručio kako je vlada otvorena za dijalog o tome sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje za godinama nagomilane probleme, koji su uzrok brojnih nelogičnosti.

"Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo s 3800 na 4000 kuna. Ujedno, najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima", naglasio je Plenković.

Hvalio se povećavanjem mirovina

Pohvalio se i povećanjem mirovina.

"Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto, što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada", kazao je.

"Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada", istaknuo je te je izrazio razumijevanje nestrpljenja zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući njihov stav da bi plaće trebale biti još veće.

"Međutim, držimo da nakon povećanja plaća svim državnim službenicima od 11,5 posto u tri godine i ponude za dodatno povećanje od 4 posto - štrajk učitelja nije bio opravdan", kazao je premijer.

"Spremni smo izaći pred birače"

Premijer Plenković podnoseći izvješće o radu vlade poručio je kako je njegova vlada svakog trenutka spremna izaći pred hrvatske birače pa neka birači odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece kritizirajući pritom prethodnu SDP-ovu vladu.

"Kao vlada koja probleme rješava, svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece - da li onima koji se u svakom rješenju trude pronaći problem, a nemaju mogućnost okupiti većinu i voditi Hrvatsku, ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu ekonomsku politiku i podizati standard građana", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je njegova vlada u protekle tri godine, unatoč brojnim pokušajima destabilizacije, lažnim optužbama, predano radila na ostvarivanju svih predizbornih obećanja na dobrobit hrvatskih građana i ostvarivala brojna postignuća.

"Bilo je onih koji su imali priliku voditi Hrvatsku na put gospodarskog oporavka, ali nisu se pokazali na visini zadatka: Podijelili su društvo, nisu znali iskoristiti članstvo u Europskoj uniji za razvoj Hrvatske i jačanje njenog položaja, zamrznuli su plaće i mirovine i postigli rekordnu nezaposlenost, povećali poreze, a istodobno zadužili Hrvatsku. Tako da je jedini rezultat njihova mandata bio da su svakog hrvatskog građanina zadužili za dodatnih 17.500 kuna", kazao je Plenković kritizirajući prethodnu SDP-ovu vladu.

"Za razliku od njih, mi znamo kamo vodimo Hrvatsku i kako se vodi država. U svojem djelovanju vođeni smo domoljubljem, solidarnošću prema najpotrebitijim, vrijednostima slobode i odgovornosti svakog pojedinca", naglasio je.

Hvalio i pravosuđe

Premijer je ocijenio i kako je u mandatu njegove vlade postignut značajan napredak u smanjenju broja neriješenih pravosudnih predmeta.

"Prije tri godine zatekli smo ih gotovo 530 tisuća, a do svibnja ove godine broj im je pao na 350 tisuća", kazao je navodeći da vlada ulaže i u bolju opremljenost i efikasniju organizaciju sudova i državnih odvjetništava. 

Naglasio je kako su danas ulazak u pravosudnu profesiju, imenovanje pravosudnih dužnosnika, proces donošenja odluka prepušteni isključivo struci, bez sudjelovanja izvršne vlasti i mogućnosti političkog utjecaja.

"Izvršna vlast ne može ni na koji način ulaziti u konkretne postupke za koje su nadležna pravosudna tijela, kao i u odluke koje se tim povodom donose", kazao je premijer te je poručio kako neovisnost pravosuđa ne isključuje i odgovornost pravosudnih dužnosnika za odluke koje donose, a koje trebaju biti nepristrane te se uvijek temeljiti na zakonima i činjenicama.

Kad je riječ o blokiranima, velikom problemu koji je zatekla njegova vlada, podsjetio je kako je donesen paket zakona za rješavanje tog pitanja, omogućen otpis dugova građanima, a kao posljedica tih mjera, broj blokiranih građana smanjen je s 325 tisuća u ožujku 2018. na 251 tisuću u kolovozu ove godine, naglasio je Plenković.

Izvješće o radu vlade Plenković je predstavio je kroz četiri glavne teme, a to su pravna sigurnost, konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerniji razvoj, zaštita obitelji, tolerantnog i pravednog društva te jača i sigurnija Hrvatska u Europi i svijetu.

>>> TIJEK SJEDNICE MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

12:04 "Imamo vladu koja se, umjesto da rješava problem siromaštva, odlučila na taktiku stvaranja kaosa i poticanja nacionalizma", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u svom komentaru na Plenkovićevo izvješće o radu vlade.

"Kakva je to vlada koja građanima tvrdi da je sve super? Ako je sve sjajno, čega se bojite, zašto ne raspišete izbore?" pitao je Bernardić Plenkovića.

11:41 Predsjednik sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku od 10 minuta.

10:35 Plenković se obraća zastupnicima.

Govori o odgovornosti koju je zatekla njegova vlada.

"Štitimo i unapređujemo manjinska prava jer to držimo civilizacijskim imperativom. Današnje izvješće predstavit ću kroz četiri pravna stupa - pravnu sigurnost, konkurentnije gospodarstvo, zaštitu obitelji te jaču i sigurnu Hrvatsku u Europi i svijetu."

"Kao vlada koja rješava brojne probleme svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece. Da li onima koji se trude pronaći problem ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu europsku politiku. Za razliku od njih, mi, vođeni domoljubljem, gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala. Zemlju samopouzdanih, radišnih, složnih ljudi. Njegujući našu kulturu, tradiciju, vjeru, obiteljske vrijednosti koje su temelj hrvatskog društva", rekao je Plenković.

Kritizirao je SDP-ovu vladu

Kritizirao je i prethodnu vladu, koja je, prema njegovim riječima, podijelila društvo, nije iskoristila članstvo u Europskoj uniji te je smanjila zaposlenost i plaće.

"To je bio uspjeh SDP-ove vlade", kazao je premijer.

"Kad je riječ o gospodarskom rastu, on se ne temelji na zaduženju budućih naraštaja, nego na smanjenju zaduživanja, strukturnim reformama, povećanju ulaganja, boljem rasporedu proračunskih sredstava. BDP kontinuirano raste do 3 posto godišnje, na zdravim temeljima, spomenuo je. To je bolje od stope rasta od 4 posto, uz povećanje javnog duga od 10 posto BDP-a. Što znači da je tadašnji rast bio temeljen na zaduživanju sadašnjih generacija", rekao je Plenković.

Plaće u državnoj službi rastu za 6 posto

Komentirao je i štrajk u školama, kao i zahtjev za povećanje plaća u državnoj službi.

Rekao je da vlada sljedeće godine namjerava povećati plaću za šest posto svim državnim službenicima u tri vala povećanja.

"Da bismo sve to ostvarili, predložit ćemo odgađanje stope PDV-a jer moramo naći sredstva za to. Svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti to pitanje. Angažirat ćemo stručnjake, koji će nam pomoći realno utvrditi složenost poslova", rekao je Plenković i najavio povećanje neoporezivog dijela s 3800 na 4000 kuna te povećanje minimalne plaće.

Pohvalio se i povećanjem mirovina. Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada, kazao je. 

"Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada", istaknuo je te izrazio razumijevanje nestrpljenja zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući njihov stav da bi plaće trebale biti još veće.

10:07 "Sigurno ćemo raspravljati o državnim blagdanima. Prilika je da se podsjetimo da ćemo za dvije godine imati 130. godišnjicu otkako je himna Lijepa naša postala ustaljena kao nacionalna himna ovog naroda i ove zemlje", rekao je Milorad Pupovac iz SDSS-a.

09:57 Miro Bulj je samovoljno napustio sabornicu nakon verbalnog okršaja s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Prije nego što je Plenković došao, Bulj mu je stavio crnu vreću smeća na fotelju. Na taj je način Bulj prosvjedovao zbog problema s odvozom smeća u brojnim gradovima i mjestima u Dalmatinskoj zagori.

"Evo njemu smeće koje je ispalo iz auta od Vrgorca do Sinja, što sam prikupio", rekao je Bulj.

Jandroković ga je uzalud upozoravao, Bulj je ostavio smeće te napustio sabornicu.

09:40 Ivan Pernar odmah je dobio dvije opomene. Straža ga je iznijela iz sabornice.

Nakon što su ga iznijeli, Pernar je na hodniku vikao o pravosuđu aludirajući na slučaj grupnog silovanja kod Zadra.

"Nema pravde, institucije ne rade ništa", rekao je Pernar.

"Da je netko silovao kćer predsjednice Grabar-Kitarović, ta bi osoba odmah završila u pritvoru", rekao je Pernar aludirajući na optužbe za grupno silovanje kod Zadra, odnosno na puštanje osumnjičenih da se brane sa slobode. Dodao je kako djevojka nema moćne roditelje i zato je to tako.

"Željko Prigorac, načelnik Lasinja optužen za silovanje, ni na jedno ročište nije došao", kazao je Pernar.

Spomenuo je i slučaj Ivora Ivaniševića, optuženog za sodomiziranje životinja, koji također ne dolazi na ročišta.

"U Hrvatskoj je veća kazna ispisati grafit nego sodomizirati sve", vikao je Pernar.

Ovo je treće godišnje izvješće koje Plenković podnosi saboru, uoči treće godišnjice njegove vlade. Sabor je 19. listopada 2016. iskazao povjerenje prvoj Plenkovićevoj vladi, u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most.

Zastupnici će danas, najvjerojatnije u poslijepodnevnim satima, raspravljati i o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, što je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

Oporba proziva Kujundžića da u tri godine mandata nije ni započeo reformu zdravstvenog sustava te da je propustio strateški upravljati sustavom i pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu.

Optužuju ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu te preustrojio i financijski stabilizirao sustav.

Također, Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenje presuda u korist liječnika zbog neisplate prekovremenih sati.

Pročitajte više