Plenković kaže da nema veze s hapšenjima, je li zaboravio što je govorio prije tjedan dana?

Foto: Pixsell/Robert Anić/Index

PREMIJER Andrej Plenković je jučer pokušavao uvjeriti javnost da ni on, ni vlada, ni HDZ nemaju baš nikakve veze s jučerašnjim hapšenjima Agrokorovih direktora.

Naime, nakon što je policija jučer prije zore došla pred Kulmerove dvore i započela s pretresom Todorićevog dvorca, a koji još uvijek traje, odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Slokovića uputila je samo jednu poruku: "Ovo je politički proces."

Plenković jučer: Ni na najmanji način nismo govorili DORH-u i policiji što da rade


Iako premijer Plenković jučer nije htio komentirati uhićenja Todorićevih direktora, odgovorio je na tezu o političkom progonu te pokušao uvjeriti javnost da to nema veze s činjenicama.

"Nema nikakvog političkog progona. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi do sada neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog vlade, mene, bilo koga u HDZ-u, na bilo koji i najmanji način, bilo kome u policiji i DORH-u, što, kako i kada da radi. Otklanjam tezu o bilo kakvom političkom progonu bilo koga, a ne samo ljudi koji su povezani s ovim trenutnim slučajem", rekaoje jučer Plenković.

Iako nema nikakve sumnje da je kazneni progon Todorića i njegovih direktora itekako potreban i da je teza o "političkom progonu" više nego sporna, činjenica je da je Plenkovićeva vlada prije nešto više od tjedan dana uputila i više nego jasnu poruku Državnom odvjetništvu i pravosuđu vezanu uz progon Todorića i njegovih ljudi.

Vlada prije osam dana: "Očekujemo da nadležne institucije savjesno i u primjerenim rokovima obave svoj posao"


Podsjetimo, nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak prije osam dana predstavio revidirano financijsko izvješće za Agrokor, Plenkovićeva vlada oglasila se priopćenjem u kojem jasno navodi što očekuje od pravosudnih institucija.

"Financijski izvještaji Agrokora za 2016. godinu pokazuju da postoje velike računovodstvene nepravilnosti koje 'mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje'. Vlada RH očekuje da izvanredni povjerenik poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdila odgovornost za brojne utvrđene nepravilnosti. Vlada očekuje da nadležne institucije svoj posao obave savjesno, odgovorno i u primjerenim rokovima", stoji u priopćenju vlade poslanom isti dan.

Vlada se, po načelu trodiobe vlasti, ne bi trebala miješati u rad pravosudnih institucija, a iz gore citiranog dijela vladinog priopćenja, savršeno je jasno da jučerašnja Plenkovićeva teza o tome kako ni vlada, ni on, ni bilo tko u HDZ-u "na bilo koji i najmanji način" nije govorila što i kada da radi - ne stoji.

Tim je priopćenjem Plenkovićeva vlada vrlo vjerojatno napravila uslugu Ivici Todoriću i njegovoj obrani, koja je već jučer najavila da će se braniti tezom o - političkom progonu.


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

 

 

Pročitajte više