Plenković u Osijeku: Napravili smo vidljive iskorake za Slavoniju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je danas u Osijeku kako su u prošlih šest godina provedbom projekta Slavonija, u sinergiji nacionalne, županijske i gradske razine napravljeni vidljivi iskoraci za Slavoniju.

"Šesta je godina kako projekt Slavonija ima za cilj pomoći revitalizaciji, demografskom oporavku i gospodarskom rastu Slavonije ulaganjima u infrastrukturu, poljoprivredu i obrazovanje", rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Plenković zadovoljan realizacijom investicije od milijardu kuna

Zadovoljan je što se u Osijeku nakon godinu dana mandata gradonačelnika Ivana Radića u ovom trenutku realiziraju investicije vrijedne milijardu kuna, među kojima su obnova osječke Tvrđe, projekt luke rasutih tereta te izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće i ulaganja u javni gradski prijevoz.

"Ukupno su u našem mandatu u Osijeku ugovorene investicije vrijedne tri milijarde kuna, a više od sedam milijardi u Osječko-baranjskoj županiji. To govori da smo u proteklom razdoblju u sinergiji nacionalne, županijske i gradske razine, kroz okvir projekta Slavonija i korištenje EU sredstava, napravili vidljive iskorake za Slavoniju", poručio je premijer Plenković.

Radić: Prvi put u 10 godina imamo veći broj useljenih nego iseljenih

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak ocijenila je kako su nakon brojnih investicija sufinanciranih iz EU strukturnih i investicijskih fondova u posljednjih šest godina vidljivi rezultati u gospodarskoj, društvenoj i komunalnoj i prometnoj infrastrukturi.

"Gledamo i ono što nam slijedi. Planovi industrijske tranzicije regija odobreni su u novim operativnim programima za razdoblje do 2027. godine i vesele nas nove prilike, posebice u gospodarskom smislu", dodala je.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić zahvalio je vladi na svim ulaganjima u Osijek i rekao kako je velika većina trenutnih investicija u gradu vrijednih više od milijardu kuna financirana EU sredstvima. "Prvi put u deset godina imamo veći broj useljenih nego iseljenih, a to je podatak koji nas najviše zanima", istaknuo je Radić.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako statistike pokazuju da to područje napreduje u demografiji, povratku iseljenih, razvoju turizma, zahvaljujući suradnji i sinergiji na promicanju pozitivnih trendova, koji su istoku Hrvatske jako dugo bili potrebni.

Plenković obišao Tvrđu i posjetio novi studentski paviljon u osječkom kampusu

Tijekom posjeta Osijeku premijer Plenković je obišao radove na rekonstrukciji povijesne gradske jezgre Tvrđe te posjetio novi studentski paviljon u kampusu osječkoga Sveučilišta.

Premijer će u Vinkovcima navečer posjetiti tvornicu crijepa "Dilj", gdje će se sastati s predstavnicima Uprave NEXE Grupe, a potom će u Đakovu prisustvovati svečanom otvorenju 56. Đakovačkih vezova.

Pročitajte više