HDZ-ov program: Smanjenje PDV-a i poreza na dobit, cijena dopunskog ista, oprost dijela duga blokiranima

Foto: Index

ANDREJ PLENKOVIĆ predstavit će danas u podne HDZ-ov program "Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost".

Predstavljanje programa bit će održano u Muzeju Mimara na Trgu F. Roosevelta 5.

U HDZ-u su već naveli kako će predizborna kampanja biti fokusirana na nova radna mjesta, gospodarski rast te demografsku obnovu.

Tijek predstavljanja programa:

12:07 Hrvatski narod zajedno je ostvario ciljeve u povijesnim trenucima. HDZ je predvodio borbu za neovisnost i međunarodno priznanje te pobjedu u Domovinskom ratu uz mudro vodstvo dr. Franje Tuđmana uz veliku žrtvu branitelja i njihovih obitelji. Još jednom im zahvaljujem.

U proteklih 26 godina transformirali smo pravni sustav, postali članica EU. U složenim okolnostima bilo je puno uspjeha, ali i propusta koje moramo ispraviti. Hrvatska je slobodna zemlja, velikog potencijala, radišnih ljudi koji vole svoje, a poštuju tuđe.

12:13 Programom ćemo ostvariti gospodarski rast, razvoj Hrvatske, kreiranje radnih mjesta, demografsku obnovu. Naš program je vjerodostojan, ambiciozan i razvoja, a istovremeno društveno solidaran.

Razvoj gospodarstva temeljit ćemo na privatnom sektoru, koji je nositelj ekonomskog razvoja države, temeljenog na socijalnoj osjetljivosti i partnerstvu.

Svim ljudima koji žive u siromaštvu te osobama s invaliditetom, ali i osobama treće dobi osigurat ćemo život dostojan čovjeka.

12:14 Program se sastoji od 12 poglavalja u tri tematske cjeline
 

  • Gospodarski rast od pet posto
  • Demografska obnova
  • Društvo pravednosti

12:15 Povećanje zaposlenosti na 68 posto je cilj programa.

12:17 Praksu onemogućavanja poduzetništva ćemo prekinuti. Pojednostavit ćemo administraciju sudova. Umjesto da građani idu od jednih do drugih vrata, administracija će se pobrinuti da sve dobijete na jednom mjestu.

Potrebna je reforma javne uprave - cilj je pojednostavljivanje pravila. Brže rješavanje sporova je ključ. Rasteretit ćemo sudove, smanjiti trajanje sudskih poslova. Spojit ćemo zemljišne knjige i katastar i ubrzati rješavanje imovinsko pravnih poslova.

12:19 Smanjit ćemo PDV i porez na dobit.

Obrazovanje je temelj kvalitetnog i održivog razvoja. Nastavljamo s kurikularnom reformom. Odbacujem insinuacije da je reforma stala. Javna rasprava još traje.

Cilj je da se djeca školuju za poslove budućnosti i da imaju osiguran posao po završetku škole. Uvest ćemo dualno obrazovanje.

12:20 Znanost, inovacije, istraživanje i razvoj ćemo podupirati. Modernizaciju i funkcioniranje na tržištu EU.

12:21 U području zdravstva neće biti dizanja cijene dopunskog osiguranja, kao ni participacije. Uspostavit ćemo moderan zdravstveni sustav koji osigurava kvalitetnu uslugu u svim dijelovima zemlje.

12:22 Fokusirat ćemo se na poljoprivredu i hrvatsku Slavoniju. Spriječiti depopulaciju. Donijet ćemo novi zakon o poljoprivredi.

12:25 Demografska obnova - bez nje nema budućnosti i razvoja. Bez gospodarskog rasta nema demografske obnove. Uz posao i rješavanje stambenih pitanja za mlade obitelji delimitirat ćemo porodiljne naknade, ali i pomoći s 7500 kuna. Definirat ćemo status roditelja-odgojitelja.

12:26 Društvena pravednost i solidarnost - dijalog sa sindikalcima, poslodavcima, definirati pravilni zakonodavni okvir. Želimo nova radna mjesta, bitna je društvena pravednost i solidarnost. Vratit ćemo dostojanstvo građanima.

Osigurat ćemo reformu socijalne skrbi i svima osigurati pristojan život. Odredit ćemo minimalna sredstva koja će biti dostupna svakom građaninu.

12:28 Štitit ćemo dostojanstvo Domovinskog rata, naš Vukovar. Njegovat ćemo dobre odnose s vjerskim zajednicama, posebno s Katoličkom crkvom. Posebnu pozornost ćemo posvetiti pravima nacionalnih manjina sukladno ustavnom zakonu.

12:31 Prioriteti vanjske politike: Hrvatska je članica NATO-a, naša politička stabilnost je jasna.

Kada je riječ o Srbiji želim da kroz dijalog zatvorimo sva rezidualna pitanja iz vremena Miloševićeve agresije, da proces pristupnih pregovora Srbije iskoristimo za rješavanje pitanja koja ugrožavaju hrvatske branitelje. Radi se o hibridnom zakonu o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina.

Pozornicu preuzima Ivana Maletić.

12:32 Povoljno poslovno okruženje je na prvom mjestu. Posebno ćemo razviti mjeru karta investicija. Onaj tko želi pokrenuti posao, da može pronaći na toj karti sve što je u Hrvatskoj moguće. Moramo postati aktivni.

Nećemo biti Vlada koja kruži po svijetu u potrazi za bogatim šeicima i investitorima. Naši mali i srednji poduzetnici su najbolja pozivnica za strance.

12:39 Poslovno okruženje je temelj ovog programa, preko naših obrtnika i poduzetnika te ključnih gospodarskih djelatnosti i industrija koje želimo revitalizirati.

12:41 Želimo Hrvatsku učiniti i start up nacijom, želimo duh kreativnosti koji Hrvatska ima staviti u funkciju.

Mladi su temelj. Inkubatori na fakultetima su ono što želimo primijeniti. Želimo da se mlade multidisciplinirano povezuju, da se pojave ideje mladih, da ne odlaze vani da bi ih netko prepoznao. Niz mjera koje se uklapaju u cjeloviti program će to omogućiti.

12:44 Problem i izazov s kojim se suočavamo jest činjenica da smo jedna od najrazvijenijih država članica. Činjenica je da nam tu nije mjesto i da tu ne želimo biti.

12:45 Sad nas i Rumunjska sustiže, a iza nas ostaje Bugarska. Želimo li to za sebe? Je li Hrvatskoj tu mjesto? Naravno da nije, jer imamo resurse i pametne ljude. Fali nam vlada koja zna što želi, koja ima jasne ciljeve i prioritete i to je ono što ćemo mi promijeniti.

12:46 320 tisuća je blokiranih računa. To je segment na koji moramo posebno paziti. Par mjera koje smo osmislili upravo za njih je upravo da ćemo oprostiti dug prema državi do visine jedne prosječne plaće. Odmah ide otpis tog duga.

Pozornicu preuzima Zdravko Marić.

12:48 Program se lijepo nastavlja na rezultate koje smo postigli proteklih par mjeseci - deficit manji za preko 5 milijardi kuna u prvih šest mjeseci, smanjili smo javni dug u Hrvatskoj.

12:50 Popravit ćemo investicijski rejting - niže kamate i za državu i za građane.

Međutim, nisu nam važne samo rejting agencije. Otvoren je prostor za cjelovitu poreznu reformu, koja nam svima treba. Otkad je porezni sustav uveden u pravom obliku, u međuvremenu je bio čitav niz partikularnih intervencija u sustav. To je dovelo do toga da je naš porezni sustav vrlo nejasan i nekonkurentan te vrlo nestabilan. To želimo promijeniti, porezni sustav će dovesti do rasterećenja građana, a bit će i konkurentniji.

12:51 Želimo rasteretiti dohodak i dobit. Stopa je nešto što trebamo promijeniti, ideja je da se ona spusti na stopu od 36 i da starta na puno višoj razini dohodaka nego sada. Ne zbog menadžera, nego zbog ICT stručnjacima, inženjerima, liječnicima...

12:51 Udaramo tamo gdje ćemo omogućiti da svi građane i osnovne profesije zadržimo ovdje. Vodimo računa i o onima s nižim dohocima. Dohoci do nekih 6 tisuća kuna neće biti uopće u poreznim škarama.

12:55 Hrvatska danas ima drugu najvišu stopu PDV-a u Europi. Nema alternative nego spuštati opću stopu, a uz to spuštanje i temeljita revizija je potrebna.

12:57 Porezna uprava mora biti servis i partner građanima i poduzetnicima. Moramo zadržati i ljudskost i profesionalnost. Prvi prekršaji se mogu tretirati i podnijeti kroz sustav opomena. No, nužan je uvjet efikasno ubiranje poreza. To je pravično i pravedno. Porezna uprava će biti mjesto koja će služiti kao servis, a ne strah i trepet na terenu.

12:58 Smanjenje javnog duga dostići ćemo gospodarskim rastom, fiskalnom konsolidacijom i aktivacijom državne imovine.

U ovom je trenutku preko 4 tisuće stanova u državnom vlasništvu, brojni hotelski kapaciteti, zemljišta koja nisu u upotrebi... Postoje investitori koji žele ulagati i zaposliti nove ljude te dići vrijednost objekta te cijele destinacije, ako ćemo govoriti u kontekstu turizma.

13:07 Plenković daje završnu riječ, oko sebe je okupio kolege koji drže prva mjesta na izbornim listama.

13:09 "Od prvog do 14. HDZ u ove izbore ide ravnopravno. Poticat ćemo korištenje preferencijalnog glasanja. Na svakom od vas je da provodeći program i zastupajući interese HDZ-a, uvjerite birače da je ovaj HDZ s ovim ljudima vjerodostojan, angažiran i da će jamčiti i za program i za ljude. To je naša ključna poruka. Poruka znanja, želje za boljitkom Hrvatske i optimizma", rekao je Plenković HDZ-ovcima.

Program HDZ-a

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.