KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Plenković: Utvrdimo li propuste u splitskom domu, donijet ćemo odluke za odgovorne

Foto: Robert Anic/PIXSELL

NA DNEVNOM redu vlade je odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Premijer Andrej Plenković se na početku osvrnuo na situaciju u domu u Splitu.

"U tijeku je izrada epidemiološkog izvida da vidimo što se točno tamo dogodilo. Mogu reći da ako budu utvrđeni propusti u provedbi mjera, tada će župan donijeti odgovarajuće odluke za one koji su odgovorni", rekao je premijer.

Očekuje da nadležni ministri još jednom dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa za osjetljive skupine građana. Rekao je da danas očekuju izvješće.

"U domovima za starije i domovima za djecu i zdravstvenim ustanovama treba se dodatno podignuti svijest, to je jako važno", rekao je Plenković.

"Ravnatelj bolnice u Splitu nas je izvijestio o stanju osoba koje se nalaze na Križinama", rekao je Plenković.

Plenković: Bez obzira na sve, za mirovine će biti

Nakon uvoda Plenković je počeo govoriti o mjerama koje se poduzimaju u gospodarstvu. Rekao je da se dinamično i jako dobro provode mjere iz prvog paketa, 563 tisuće radnika su prijavljene za mjere.

"Nakon što smo u saboru predstavili drugi paket gospodarskih mjera, mogu reći da se dinamično i dobro provode mjere iz prvog paketa, čak 563 tisuće radnika su prijavljene za mjere, i Porezna i Zavod za zapošljavanje su promptno djelovali u provođenju mjera. Što se tiče programa državnih potpora, mislim da je jako dobar, brzo smo dobili potporu od Europske komisije", rekao je premijer

Rekao je da će sredstva za mirovine biti osigurana, bez obzira koliko će trajati kriza.

"Jučer smo završili uplatu mirovina - 3,1 milijardu kuna."

Pridržavanje mjera u vrijeme blagdana

Plenković se osvrnuo na mjere i eventualno popuštanje mjera u vrijeme Uskrsa.

"Moramo unatoč činjenici da smo malo popustili mjere apelirati na sugrađane da se pridržavaju propisanih mjera i da se o tome vodi računa na tržnicama i trgovinama."

"Također, s obzirom na to da se nalazimo uoči blagdana Uskrsa, svima želim da ugodno provedu blagdane, ali da se ozbiljno pridržavamo mjera kako ne bi došlo do opuštanja i širenja virusa", rekao je premijer.

Beroš: Ispituju se sve okolnosti ulaska virusa u splitski dom

Riječ je potom preuzeo ministar zdravstva Vili Beroš. Predstavio je podatke o zarazi koronavirusom u svijetu i Hrvatskoj. Analiza Hrvatske pokazuje kako je od 13.125 testiranih oboljelo 1343, što je postotak od 10,11 posto oboljelih. Pokazao je grafove koji pokazuju rast oboljelih u Hrvatskoj te broj oboljelih po spolu i dobi.

Rekao je kako se ispituju sve okolnosti ulaska virusa u splitski dom za starije.

"Jučer smo posjetili Split kako bismo iz prve ruke izvršili uvid u situaciju u domu. Zasad nema težih komplikacija, no s obzirom na stariju dob pacijenata potreban je poseban oprez. Uz intenzivni rad na suzbijanju širenja virusa, ulažemo dodatan rad u suzbijanje lažnih vijesti koje dodatno jačaju anksioznost i paniku. Ključ uspjeha je u našim rukama. Ovih blagdana važnije je više nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno", rekao je ministar.

Govorio je i o lažnim vijestima za koje smatra da također predstavljaju problem.

"Istovremeno ulažemo dodatne napore ukazujući na lažne vijesti i posljedice koje ostavljaju. One mogu ugroziti živote i pojačavaju anksioznost i paniku, stoga pozivam na oprez."

''Svi se pitaju kad će popustiti mjere, ali ključ uspjeha je u našim rukama, osobito je važno pridržavati se mjera i u vrijeme blagdana. Stoga je ovih blagdana više nego ikad bitno ostati doma ne napuštajući nukleus obitelji", rekao je ministar.

Božinović: Neki se pridržavaju mjera, a neki ne

Nakon njega govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao kako će se ovih dana dodatno nadzirati tržnice da se svi pridržavaju mjera.

"To nisu mjere opuštanja, popuštanja ili relaksacije. Htjeli smo da ljudi dobiju friške namirnice, ali sve se mora odvijati u skladu sa striktnim uputama'', naglasio je. Najavio je da će pratiti provedbu mjera, a kaže da ima informacija da se na većini mjesta poštuju mjere, a negdje baš i ne. Pripadnici civilne zaštite utvrdit će na terenu jesu li dojave bile točne.

Prihvaćene su i izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

Na dnevnom je redu odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu. O tome je govorio ministar Zdravko Marić.

Uštede i preraspodjele u državnom proračunu

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako će biti predstavljene uštede i preraspodjele u državnom proračunu za nužne svrhe. 

"Preraspodjele i uštede koje će sutra biti predstavljene će biti samo prvi krug (...) Možemo računati da one tradicionalne stavke za koje u ovom trenutku smatramo da ne trebaju i u ovim okolnostima nisu prioritet trebaju biti stavljene sa strane, a sredstva s njih raspodijeljena na nužne svrhe i namjene", izjavio je ministar financija. 

Vlada je, naime, u prvom paketu mjera pomoći gospodarstvu u ožujku predložila, a sabor potom prihvatio izmjene Zakona o izvršavanju državnog proračuna za ovu godinu, kojima je omogućena preraspodjela proračunskih sredstava bez ograničenja u slučaju da je potrebno osigurati sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa.

Marić je ponovio kako je potreba za financiranje odnosno izvršenje proračuna i iduća tri mjeseca dosta visoka pa tako i rashodna strana mora dati svoj doprinos.

Napominje da je mjesečno za funkcioniranje rashodne strane proračuna potrebno od 13 do 15 milijardi kuna, od čega samo na mirovine otpada 3,5 milijardi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više