Plenković uzvratio Milanoviću

NAKON sjednice kluba HDZ-a, premijer i predsjednik te stranke Andrej Plenković je dao izjavu medijima.

"Održali smo sjednicu kluba, ovog puta videovezom. Razgovaralo se o pripremi za sutrašnje rasprave, rebalansu, nekoliko zakonskih prijedloga, interpelacija, glasovanju u srijedu, poreznoj reformi. Očekujem još jedan dinamički tjedan", kazao je Plenković na početku.

Komentirao je interpelaciju koju je protiv ministra Ćorića pokrenula oporba.

"Cijela ta incijativa je promašena, to ima više veze s Milanovićevom vladom, tarife, to ima najmanje veze s mojom vladom", rekao je. 

Iziritiralo ga pitanje o Milanoviću

Novinari ga pitaju kako komentira komunikaciju s Pantovčaka.

"Kakvo je to pitanje?" rekao je iziritirano Plenković.

Na ponovljeno pitanje odgovorio je: "Nebitno pitanje, nebitna tema." 

"Na prošloj sjednici VNS-a od onih koji tamo nisu prema zakonu je bio ministar Beroš. Tad sam govorio o koroni i  krenulo je moje redikuliranje, a sada je ispalo da cijeli svijet nije vidio takvu pandemiju, neku krizu. Taj gospodin je prihvatio te sve ljude na sastanku, ne znam čemu toliko poslije lamentiranje." 

Nova odluka Stožera i cjepivo

Upitan je li nova odluka Stožera o okupljanjima, po kojoj za praznike i blagdane ne vrijedi ograničenje okupljanja, donesena izravno zbog Vukovara.

"Nisam s Božinovićem razgovarao o tome, nisam vidio to. Pogledam, pa ću vam reći", kazao je. 

Novinari ga pitaju o cjepivu Pfizera za koje je ta farmaceutska kompanija objavila da ima vrlo visoku učinkovitost.

"To vam je već tvitnula Ursula von der Leyen, veseli se tome, EU u dogovoru igra na sve moguće karte, sva moguća cjepiva. Je li to ovo ili ono cjepivo, koje god bude, ono će se nabaviti u EU, a onda će ga dobiti i hrvatski građani", rekao je.

Opet o Milanoviću

Je li realno očekivati da će sjednica VNS-a biti ovaj tjedan?

"Ja nisam gledao intervju koji je dao Milanović, ali vidim nekakvu banalizaciju jednostavnih tema. Dakle, sam poziv za sastanak treba malo pedagogije, ovim ministrima koji po zakonu trebaju biti tamo potpisujemo predsjednik države i vlade, to je jedini akt koji trebamo zajednički potpisati. Prije se trebaju oni koji sazivaju i njihovi uredi dogovoriti, to su sve stvari za koje nije potrebna službena komunikacija predsjednika i premijera. Za to postaje predstojnici ureda. Ne treba vrijeđati. Vrijeđa i svog predstojnika ureda, a cilj je što? Vrijeđati mog predstojnika ureda Frku Petešića? Ja poštujem i one koji rade u kotlovnici. Treba pogledati što je činjenično bitno, a što nije. Dobili su taj dopis pa su zaboravili. Onda se bacamo na to tko je što kome poslao. Ne piše predsjednik vlade takve dopise. Nakon ovoga da razgovaramo na telefon? Nakon ovoga da je Marko Milić yutelovska škola? Komunicirat ćemo tamo gdje trebamo i točka. Biste li vi razgovarali telefonom nakon toga?" rekao je Plenković.

"Kontinuirano iznosi laži, vrijeđa, zašto bismo razgovarali na telefon?"

Kontinuirano iznosi laži, vrijeđa, zašto bismo razgovarali na telefon? Šta bi razgovarali? U vezi čega?"

Na kraju je odgovarao na pitanje o novim mjerama i o svojoj prijašnjoj izjavi da policijskog sata i lockdowna neće biti.

"Jako puno smo raspravljali o tome, slušamo sve eksperte. Pitanje je je li i koja mjera doprinijela smanjivanju broja. Mjere koje smo donijeli dva tjedna od danas su doprinijele smanjenju broja novozaraženih. Sada se vodi računa o hospitaliziranima, onima na respiratoru...", rekao je Plenković.

Pročitajte više