Plenković: Veleposlanstvo je dobilo naputak da plati navijačima jamčevinu, kartu...

Foto: Matija Habljak /Pixsell

Prva skupina hrvatskih navijača Dinama puštena je jučer iz grčkog zatvora gdje su od kolovoza bili pod istragom zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima grčkog AEK-a. Radi se o 20-ak navijača, a HTV doznaje da je prihvaćen i prijedlog o ukidanju istražnog zatvora za još 50-ak navijača za koje se očekuje da bi idućih dana također mogli biti u Hrvatskoj.

Navijači su dobili zabranu dolaska u Grčku na sportske događaje, a da bi izašli moraju uplatiti jamčevinu od 1000 eura za svakoga.

 

"Država za to i služi"

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas kako je veleposlanstvo RH u Ateni dobilo naputak da pokrije cijeli paket troškova za njihov povratak ako nemaju sredstava, a dodao je i kako se oni u Hrvatsku vraćaju pojedinačno.

"Država za to i služi, da pomogne državljanima koji su daleko od svoje domovine, prijatelja, doma i obitelji", rekao je Plenković novinarima nakon polaganja vijenca na grob Franje Tuđmana na Mirogoju.

"Odluka je donesena u petak za puštanje 31 hrvatskog državljana. Mi smo u okolnostima u kojima su oni bili pritvoreni, kako su došli, imaju li neki od njih uopće dokumenata, sredstava ili bilo što kod sebe. Nalaze se diljem Grčke po različitim zatvorima. Događa se proces bez presedana, grčki sudovi, grčko tužiteljstvo i njihov zatvorski sustav radi vikendom što se još nikad nije dogodilo. Grčka je napravila napor da se, nakon odluke koja je donesena u petak, napravi izvanredni korak i da ih se što prije pusti. U tim okolnostima hrvatsko veleposlanstvo u Ateni radi non-stop i ima otvorena vrata za hrvatske državljane", pojašnjavao je Plenković.

Do sada je, kaže, njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, tražili su neki od njih da im se izda putni list jer nemaju nikakve dokumente.

"Nitko zasad nije tražio novac za jamčevinu"

"Neki od njih su tražili potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku. Nitko od njih za sada nije tražio novac za jamčevinu. Jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji je tamo angažiran pa će se to kasnije pretpostavljam refundirati od obitelji. Veleposlanstvo je dobilo naputak da cijeli taj paket koji bi mogao iskrsnuti - jamčevina, putni list, troškovi za putovanje u Hrvatsku, da im se to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je u biti sasvim uobičajena procedura kada hrvatska veleposlanstva i konzulati pomažu hrvatskim državljanima u situacijama kada su u teškoćama i nemaju sredstava", naglasio je. 

Na pitanje hoće li oni morati vratiti taj novac, Plenković je rekao kako će to veleposlanstvo rješavati.

Na pitanje hoće li se oni svi zajedno vratiti i hoće li biti organizirani prijevoz, rekao je kako većina od onih koji su pušteni u petak, odnosno puštaju se u petak i subotu, samo je njih troje-četvero bilo u Ateni.

U međuvremenu su se i Boysi oglasili priopćenjem te rekli da su troškovi obrane kao i svi drugi troškovi za navijače u Grčkoj plaćeni donacijama njihovih obitelji te Bad Blue Boysa i ostalih navijača Dinama, kao i navijača nekih drugih klubova.

"Danas dolaze nazad"

"Oni su u različitom dijelovima Grčke i različitim zatvorima. U dogovoru veleposlanstva i grčke policije velika većina njih je prepraćena od strane grčke policije u Atenu, što je dobro za njih i njihovu sigurnost, i oni danas svatko u individualnom aranžmanu dolazi nazad", pojasnio je premijer.

Pripadnici BBB-a u istražnom su zatvoru od kolovoza zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima grčkog AEK-a u kojima je poginuo jedan navijač atenskog kluba. Posljednjih dana svi osumnjičeni bili su ispitani na grčkim sudovima i odbacili su krivnju. Grčki mediji prenijeli su da je podneseno oko 95 zahtjeva za puštanjem na slobodu. Bad Blue Boysi slobodu su čekali u 14 zatvora diljem Grčke. 

Pročitajte više