KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Plenković: Za smrti je odgovoran covid-19

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka koalicije u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

TEKSTUALNI PRIJENOS

Prvo je rekao kako je koalicija dogovorila da se podrži proračun te da se Ovršni zakon raspravi sljedeći tjedan.

"Ići ćemo s novim ciljanim mjerama u sljedećim danima. Bit će tu posebne mjere koje će se uvesti za Varaždinsku županiju, a te će se mjere primjenjivati odmah od danas", rekao je Plenković.

Kazao je kako je broj novozaraženih manji nego prošlog petka. 

Na pitanje o Čačićevim izjavama rekao je da je Čačić iskusan političar. 

Novinari su ga pitali zašto ranije nisu uvedene strože mjere, kako su zagovarali neki od liječnika i epidemiologa.

"Mi smo uvodili proporcionalne mjere. Došli smo u situaciju da brojke stagniraju, znači da su mjere polučile rezultate. Kako sam shvatio Božinovića, danas je oko 100 novih manje nego prošli petak", rekao je Plenković.

Pitali su ga kasni li se s mjerama.

"Različite smo stavove čuli u zadnjih devet mjeseci. Kada god mi nešto napravimo, ima onih koji idu kontra. Mjere su bile adekvatne i primjerene, slušamo znanstvenike. Vjerujem da će i mjere sada pridonijeti da bude manje novozaraženih", kaže Plenković.

Kazao je i da prate situaciju u drugim zemljama. "Kada gledate brojke u Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su imale strože mjere, efekt je danas vrlo sličan."

Na primjedbu novinara da to nije točno, rekao je: "Malo se bolje informirajte."

Na pitanje o kaznama za one koji se ne drže mjera, Plenković kaže da je stvar odgovornosti te da različiti akteri podrivaju mjere i ruše kredibilitet Stožera. "Sam tretman Stožera civilne zaštite, dekredibiliziranje šteti", rekao je Plenković.

"Hrvatska je u zdravstvenom smislu napravila maksimalne napore, funkcionira i u stanju je nositi se s epidemijom, Hrvatska je predvođena vladom osigurala funkcioniranje svega, plaća, načina života", rekao je.

"Sad smo u drugom valu, jesenskom, govorili smo o tome. Nisu nam vjerovali da je najbolje izbore održati na ljeto. Naše procjene su bile utemeljene", rekao je. 

Novinari su ga pitali o teškim riječima koje je Čačić sinoć iznio na račun Stožera.

"Dobro, ja to nisam vidio. On je tu pa će reći. Danas je apsolutno vladalo ozračje konsenzusa i razumijevanja", kazao je.

Na pitanje o novim mjerama rekao je: "Da ne mislimo da će one spuštati broj novozaraženih, vjerojatno ih ne bismo uvodili."

"Za smrti je najviše odgovoran covid-19", odgovorio je Plenković na pitanje postoji li njegova odgovornost za smrti koje se ne bi dogodile bez covida.

Rekao je da je vlada sklona tome da sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bude u ponedjeljak popodne, ali da ne zna je li to Milanovićev ured potvrdio.

Pročitajte više