Plenković žestoko napao SDP-ovce: Širite demagogiju i želite narušiti odnose sa Srbijom

Foto: Hina

JEDNA od glavnih tema u Saboru jutros je ulazak Vučićevog SNS-a u EPP, zajednicu europskih pučana kojoj pripada i HDZ. Oporbeni zastupnici jutros napadaju Plenkovića i vladajuće jer nisu bili protiv toga iako je Vučić tijekom devedesetih bio pobornik politike neosuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a u svojim govorima tada je podržavao javno ideju Velike Srbije.

"Šešelj, vukovarski krvnik, Tomo Nikolić, srpski dobrovoljac Vučić, čovjek koji je dao neke izjave u Glini, a da ne govorim o izjavama u Sarajevu za Bošnjake... O tim ljudima govorimo.

Moje je pitanje - koji je pravi HDZ, onaj koji je zastupao oštre stavove, ili onaj koji je primio srpski SNS u HDZ-ovu europsku političku obitelj?", provocirao je SDP-ov Matić Plenkovića.

Plenković mu je odgovorio kako je bitno naglasiti da se radi samo o pridruženom članstvu te kako je pred Srbijom još dug put do Europske unije.

"Bili smo suzdržani zato što ovaj status pridružene stranke u okviru pregovora o pristupanju slijedi status punog članstva, suzdržani smo jer želimo riješiti otvorena pitanja. Naš je stav bio jasan i principijelan, Srbija ima dug put do EU, a SNS dug put do EPP članstva. RH će se postaviti principijelno da sva pitanja riješi", zaključio je Plenković.

No, rapsrava se nastavila, u međuvremenu je još nekoliko zastupnika Plenkoviću prigovorilo što je HDZ šutke pustio SNS da uđe u EPP.

Zastupnik Damir Tomić, pak, pitao je Plenkovića kada će zatražiti od ministra plagijatora da podnese ostavku, ali i tu su se spominjali Srbi.

"Poslali ste danas poruku da su svi Srbi četnici. Jeste li svjesni toga? Možda bi bilo bolje da ste se ugledali na gđu Merkel koja je razriješila dvoje ministara u svojoj Vladi zbog plagiranja", dodao je Tomić.

Plenković napao Matića i Tomića

Plenković je takvim pričama odlučio stati na kraj, a u svom kratkom govoru napao je Matića i još neke pitajući ih što oni zapravo žele, a optužio ih je da potiču demagogiju.

"Potiče se demagogija, populizam potičete, ja i moja vlada borit ćemo se protiv toga. Želite li uznemiriti odnose između Hrvata i srpske nacionalne manjine, što želite? Želite narušiti odnose, nećete utjecati na politiku vlade, mi smo tu da riješimo probleme sa susjedima koji se gomilaju već 25 godina. Očekivao sam viši stupanj političke odgovornosti", rekao je Plenković i time zaključio ovu raspravu.

Na to su se SDP-ovi Stazić i Jovanović požalili da Plenković na pitanja odgovara s dugim vremenskim odmakom i time im ne daje priliku da mu repliciraju i iskažu svoj stav o njegovim odgovorima.
 

Pročitajte više