Plenkovićev savjetnik Macan se pohvalio pogledom iz Banskih dvora i odmah izazvao buru na Twitteru

Foto: Hina, Index, Instagram

NOVI savjetnik Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na društvenim se mrežama pohvalio pogledom iz svog ureda. Pokušao je pojasniti svoj radni status, ali je kazao da će se prijaviti na burzi kao nezaposlena osoba koja će sama plaćati doprinose što je izazvalo dodatne nedoumice.

"Svako dobro u 2018 - promjene su se kod mene već dogodile", napisao je, a nakon toga je na Twitteru došlo do rasprave.


Hrvoje Krešić, reporter N1 Televizije, pitao je: "Glupo pitanje, al svejedno: ako nisi u stalnom radnom odnosu nego si angažiran da “po nalogu predsjednika Vlade obavlja(š) poslove kada priroda posla to zahtijeva”, šta će ti ured u Vladi? To onda znači da će tih nalozi bit česti, maltene redovni? :D"

Macan mu je odgovorio sljedeće: "Pitaš i odgovaraš:-) Što ti misliš da se reforme mogu odrađivati samo tako - angazman je ful time s obzirom da ništa drugo ne radim".

Krešić nije odustao pa mu je napisao da zna koliko angažmana traži posao posebnog savjetnika pa mu baš zato i nije jasna formulacija iz priopćenja Vlade, dodao je i kako sad ispada da je Macan stalno zaposlen u vladi, jedino su morali naći da sve bude u skladu sa zakonom pa je zato dao otkaz u svojoj firmi. Macan je pokušao objasniti sve te je napisao kako sve piše u priopćenju. Kaže da nije morao dati otkaz u Manjguri jer nije dužnosnik, ali je dao "zato da ne bi bilo prigovora".

"Ma znam, ali - ruku na srce - kako javnost može znati da ti baš nigdje i nikad i nikako nećeš biti u kontaktu s nekim starim klijentom? Mislim, no offence ali ovo je sklizak teren...", nastavio je Krešić.

"Onda ispada da nikad nitko iz PR-a ne bi mogao raditi za Vladu - bit zakona je da ne budem u sukobu interesa - ne mogu raditi za Vladu i za klijente istodobno", odgovorio je Macan, na što se uključio stanoviti Krešimir Vojtkuf i rekao Macanu da će, ako je dobro razumio njegova firma moći raditi za vladu. "Najbolje da im svima damo otkaze sto kažeš?", odgovorio mu je Macan.

Odgovor je stigao odmah.

Jedan od komentatora, Hrvoje Božac primijetio je kako je upitno može li dobiti status nezaposlene osobe ako prima honorar.  "Nisam siguran da ova situacija udovoljava kriterijima nezaposlene osobe. Možda nema ugovora o radu, ali ima radnog odnosa na drugom temelju i ponavljajućih primitaka + to bi znacilo da se aktivno trazi posao :)", napisao je.

Vladu smo upitali kakav točno tip ugovora ima Macan, je li riječ autorskom ugovoru ili ugovoru o djelu, i objavit ćemo njihov odgovor čim ga dobijemo. Iz njegovog odgovora izgleda da posao obavlja puno radno vrijeme, a ne povremeno, što je suprotno priopćenju ali i može biti problematično s obzirom na rigorozno hrvatsko radno zakonodavstvo.

Pročitajte više