Pliva najavila tužbu protiv HANFA-e

FARMACEUTSKA tvrtka Barr, odnosno Pliva, tužit će Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog toga što je prije nekoliko dana priopćila da je Pliva od svojih dioničara tajila informacije koje su mogle utjecati na cijenu dionica, objavio je financijski list Forbes.

HANFA je, podsjetimo, prije nekoliko dana priopćila odluku sa sjednice prema kojoj je Pliva bez odgode morala izvijestiti javnost i tadašnje dioničare o dopisu islandskog Actavisa iz ožujka prošle godine, a u kojem je izložio osnovne elemente svoje neobvezujuće ponude za preuzimanje Plive.

HANFA smatra da prijedlog za kupnju 100 posto dionica Plive po cijeni za 35% većoj od prosječne cijene, predstavlja činjenicu koja je mogla utjecati na cijenu dionica.

Nakon zatraženog očitovanja, u HANFA-u je stigalo pismo zamjenika tajnika Plive u kojem stoji da je predsjednik Uprave Željko Čović smatrao kako dopis Actavisa ne sadrži bitne materijalne činjenice, te time nije bio dužan od Agencije tražiti oslobađanje od obveze obavješćivanja javnosti.

Rješenjem HANFA-e, Plivi se nalaže da isto u roku od 7 dana dostavi dioničarima društva koji su to bili u periodu od 13. do 17. ožujka 2006. godine i koji su prodali svoje dionice.

"Pliva je u procesu preuzimanja radila u skladu s propisima i zakonima Zagrebačke i Londonske burze i u interesu dioničara i zaposlenika" - navodi se u Plivinom priopćenju.

U Plivi su također izjavili da će se složiti sa svim zahtjevima HANFA-e, te da će sve vlasnike dionica koji su u tom razdoblju prodali svoje dionice obavijestiti o podacima koji su im trebali biti na raspolaganju.

U centru pažnje oko prodaje Plive u rujnu prošle godine pojavila se afera oko navodnog lobiranja za američku tvrtku Barr, kada su se na operi u Veroni našli premijer Ivo Sanader, bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, te direktor Plive Željko Čović, što je prvi objavio Index.

A.H.

Pročitajte više