Pljačkaši splitske pošte od plijena u Srbiji pokupovali stanove i Mercedese

MILAN RAŠETA, otac poginulog Strahinje Rašete, jednog od pljačkaša 15 milijuna kuna iz Središta hrvatskih pošta na Kopilici, danas je u velikoj dvorani splitske Palače pravde ismijao kompletni pravosudni aparat Hrvatske i Srbije. Otkrio je, naime, da je četvrti misteriozni pljačkaš Nebojša Sarajlija, rodom iz Pakraca, čiji je otac ratni zločinac sa služenja kazne pušten prošle godine.

Šefu bande žena sestra od tetke?!

Ne samo to. Sucu Brunu Kleinu Rašeta je predao i svoj mobitel s brojevima pljačkaša Zorana Stevanovića i Milana Mitića, te njegove supruge Marije, inače Mitićeve prve rodice (sestre od tetke), koja čuva ključ beogradskog trezora sa osobnim dragocjenostima organizatora pljačke u Splitu. 

"A 'oćete i slike Sarajlije?" upitao je suca Kleina Rašeta. "A, imate i slike, pa dajte" iznenadio se Klein Rašetinom kooperativnošću.

Sve zna 52-godišnji Rašeta, koji se sam javio Uskoku prije mjesec dana. Tvrdi da je svoja saznanja prenio i beogradskoj policiji, no tamo nitko ništa nije napravio.

Srpskoj policiji hrvatske pare najslađe

"Jesu li slobodni?" nije mogao vjerovati Klein da Mitić i Stevanović šetaju po Beogradu. "Jesu, nitko ih nije tražio" tvrdi svjedok.

"To je hrvatski problem, najslađe su hrvatske pare" prepričao je Rašeta razgovor sa srpskom policijom. A s hrvatskim parama, ispostavilo se, srpska banda je pokupovala stanove i luksuzne automobile. Stevanović je kupio dva stana u Beogradu, i to na Vračaru, stan u Novom Sadu i apartman u Banji Koviljači, Sarajlija tri stana u Subotici, Mitić tri Mercedesa, dva stana u Subotici i dva u Beogradu, a nijedan ispod 120 kvadrata, nabrojio je Rašeta. 

Stevanović i Mitić pokupili su po 720 tisuća eura, Sarajlija je dobio 240 tisuća, u Splitu je ostalo 200 tisuća eura, tvrdi svjedok. Za pomaganje u švercu novaca preko dvije državne granice optužio i Mitićevog brata Dragana, koji kao granični policajac radi u bosanskom DGS-u.

"Ne bojim ih se, i ja sam naoružan"

Zašto odjednom Rašeta toliko zna i kako to da se tek sada javio Uskoku, nije bilo jasno obrani. Jedan od branitelja pitao ga je čak je li se boji za svoj život.

"Ne bojim ih se, imam i ja oružje" odmah je odgovorio Rašeta, čiji je 23-godišnji sin koncem prošle godine stradao u podmetanju eksploziva pod terenac bivšeg kompanjona Milana Mitića na Banovom Brdu. Posvađali su se, naime, oko plijena. Strahinja nakon pljačke nije dobio ni lipe, jer su ga strpali u pritvor zbog pokušaja ubojstva vođe suparničkog klana Đorđa Ždrale, koji je utočište potražio u Splitu. 

"Pa kako će mi mali nenaoružan u pljačku?"

Strahinja je inače pred pljačku bio nervozan jer je Mitić stalno odgađao posao. Ljutilo ga je i što mu Mitić nije dozvolio da ponese pištolj. "Pa kako će nenaoružan?" nije bilo jasno ni starijem Rašeti. O Mitiću nema lijepe riječi, kao ni o Stevanoviću, kojeg u mobitelu ima registriranog kao Budalu.

"Baš je budala, žena mu je platila kauciju od 7 tisuća eura, kad su ga ono uhvatili kako menja pare na Arizoni. Bit će sretan da mu pola vrate" komentirao je sebi u brk Rašeta. Mitić je, pak, čovjek sa tisuću nadimaka. Baka, Vojvoda, Srbin, Vranjanac...

"Je li i Dule?" zanimalo je suca Kleina. "Nije, to mu je sin Duško" kazao je Rašeta, koji Mitića krivi za smrt svog sina. To je i razlog zašto je došao svjedočiti, pojasnio je. Sin mu je u Hrvatsku ušao s  pasošem Mitićevog sina.  

Jozo Mafijozo nije Jozo Certa, već Mladen Stupalo?!

Ideja za pljačku bila je izvjesnog Čupe, koji organizira sve akcije po Bosni i Hrvatskoj. U pljačku su trebali ići i Čupo i Jozo Mafijozo, no kako je Mitić angažirao Strahinju, oni su otpali. "Strahinji je bilo žao Joze, bio je fin, kulturan, imao je dobar sat" prisjetio se tata Rašeta, koji je Jozu vidio prije par godina zbog nekih auta iz Italije.

Tužiteljica Natalija Petković ponadala se da bi onda možda mogao prepoznati Jozu Certu, šefa kaštelanske Hvidre, kojeg terete da je zapalio terenac iz pljačke, te pružao logističku podršku pljačkašima iz Srbije.

"Ako Jozi nije otpala glava s ramena, prepoznat ću ga" našalio se Rašeta, ali nadanja tužiteljice Petković nije uslišio.

Kao Jozu Mafijozu prepoznao je optuženog Mladena Stupala, koji je ćelav kao i Certa, ali niži za dvije glave. Baš ga je takvim i opisao Rašeta. Srednje visine. Što se za Certu ne bi nikako moglo reći. No prepoznavanje je zapelo na detalju oko tetovaže na ruci. Rašeta je se sjeća, Stupalo je, međutim, nema.

"Moj Strahinja bio je kao Robin Hood, do para mu uopšte nije bilo stalo"

Svjedok je i ispravio Uskokovu optužnicu po kojoj je Miroslav Hršum Kameni plaćao stan u Splitu dok je snimao situaciju i pripremao teren za pljačku. "Došao je u Beograd bez prebijene pare, nije imao ni za hleb. Strahinja mu je dao. Moj sin je bio kao Robin Hood, do para mu uopšte nije bilo stalo" kaže Rašeta. Hršum se nešto pobunio da mu ne zna sina, a sud je uputio da bosanske sigurnosne agencije vode istragu nad Rašetom zbog više ubojstava.

Inače, pljačka je prošla bez većih problema. Strahinja je već iduće popodne bio natrag kući, a i ostali. Samo je Mitić ostao nešto duže, da prebaci plijen.

"Najgore mu je bilo proći nekim kozjim stazama da bi došao do Bosne" prisjetio se Rašeta. Mitić mu je, tvrdi, pričao i o svojim akcijama u Francuskoj i Engleskoj. O njemu zna da je diplomirao ekonomiju i da je igrao košarku. Osam godina je u Švicarskoj odrobijao zbog pljačke. Sarajlija, tvrdi, nije bio dio tog tima, misli da mu je pljačka u Splitu bila prva akcija s Mitićem. Ovaj mu je, tvrdi, priznao da su digli 2,2 milijuna eura.

Pročitajte više