PLJUSKA IZ BRUXELLESA Komisija naredila Hrvatskoj: Mijenjajte zakon o privatizaciji INA-e!

Foto: FAH

EUROPSKA komisija zahtijeva od Hrvatske da izmijeni zakon o privatizaciji poduzeća za opskrbu energijom, objavljeno je danas od strane Predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

Komisija je službeno zatražila od Hrvatske da izmijeni zakon iz 2002. o privatizaciji INA – Industrije nafte d.d. (zakon o INI) jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana.

INA je najveće hrvatsko poduzeće za opskrbu energijom, djelomično u vlasništvu hrvatske vlade. Prema Zakonu o INI, državi su dodijeljene posebne ovlasti u tom društvu, uključujući pravo na veto u slučaju odluka društva koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag.

Komisija Hrvatskoj dala rok od 2 mjeseca da provede izmjene

"Posljedica toga je situacija da dioničari ne mogu utjecati na važne odluke društva razmjerno svojim udjelima, što može odvratiti potencijalne ulagače od ulaganja u INU. Komisija smatra da takve posebne ovlasti predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana koje se na temelju UFEU-a ne može opravdati", stoji u obrazloženju Komisije.

"Iako je zaštita sigurnosti opskrbe energijom cilj kojim bi se mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u UFEU-u, čini se da bezuvjetno pravo veta koje je država dobila prema zakonu o INI nadilazi ono što je nužno i proporcionalno za postizanje tog cilja. Hrvatska nadležna tijela obvezala su se da će zakon o INI uskladiti s pravom EU-a prije pristupanja EU-u, ali ga još uvijek nisu izmijenila", dodaje se.

Današnji je zahtjev u obliku obrazloženog mišljenja. Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca zakon o INI ne uskladi s pravom EU-a, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.

Hrvatska mora mijenjati i pravila o trošarinama na alkoholna pića

Usto, Komisija je zatražila i da Hrvatska promijeni pravila o trošarinama na alkoholna pića koja proizvode mali proizvođači za vlastite potrebe. Pravila o trošarinama na alkohol usklađena su na razini EU-a (Direktiva Vijeća 92/83/EEZ). Prema tim pravilima države članice smiju odobriti najviše 50 % smanjenja u odnosu na uobičajenu stopu trošarine za alkohol koji proizvode mali proizvođači na godišnjoj razini, pod uvjetom da se ne proizvede više od 10 hektolitara čistog alkohola.

Trenutačno hrvatska nadležna tijela dopuštaju da se snižena stopa trošarine primjenjuje na male proizvođače koji proizvode do 20 litara čistog alkohola po kućanstvu za vlastitu potrošnju. Primjenjuje se paušalna stopa trošarine ovisno o kapacitetu kotla koji se upotrebljava za proizvodnju (tj. 100 HRK za kotlove kapaciteta do 100 litara i 200 HRK za kotlove kapaciteta iznad 100 litara).

S obzirom na to da je smanjena stopa koju Hrvatska primjenjuje povezana s kapacitetom kotla i plaća se na paušalnoj osnovi, neovisno o stvarno proizvedenim količinama, to nije u skladu s pravilima EU-a. Hrvatska ima rok od dva mjeseca da obavijesti Komisiju o mjerama koje je poduzela za rješavanje tog pitanja. U protivnom, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.

Mjesečni paket o povredama propisa

Inače, ove su informacije objavljene u mjesečnom paketu odluka o povredama propisa koji objavljuje Europska komisija. U njemu se pokreće sudske postupke protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a, nastoji osigurati ispravna primjena prava EU-a na korist građana i poslovnih subjekata.

Ključne odluke za prosinac koje je donijela Komisija uključuju 7 službenih opomena, 77 obrazloženih mišljenja, 3 upućivanja Sudu Europske unije i 4 zaključenja.

Komisija je zaključila i 67 predmeta u kojima su problemi s državama članicama riješeni bez potrebe za dodatnim postupanjem Komisije.

Pročitajte više