"Po zapovjedi generala Kruljca snajperom sam ubio srpskog civila"

POTPISANA izjava Tomislava Abramovića koju je u novom broju objavio tjednik Nacional, pismeni je dokaz koji teško optužuje kontroverznog generala Mladena Kruljca za izdavanje zapovijedi o ubijanju srpskog starca u Okučanima 1995. godine.

"Izjava kojom ja Tomislav Abramović iz Feričanca, Ul. Kolodvorska 20, potvrđujem da sam dana 2.5.1995. tijekom oslobodilačke akcije Bljesak pucao te smrtno ranio civila N.N., starije dobi na ulazu u Okučane iz pravca N. Gradiška - G. Bogićevci a po izričitoj zapovjedi generala Mladena Kruljaca.

U Feričancima, 31.7.2005.
Izjavitelj Tomislav Abramović
M.B.
Na dnu izjave stoji potpis Abramović"

Prethodni je odlomak fotkopija izjave objavljene u novom Nacionalu koji donosi i kopiju izjave Andreasa Amidžića koji je kao vojnik također sudjelovao u operaciji Bljesak, te je bio nazočan izdavanju Kruljčeve zapovjedi i njenom izvršenju.

Amidžićeva izjava sličnim riječima potvrđuje da je Abramović po Kruljčevoj zapovjedi ubio nepoznatog starca, a zanimljivo je da su obje izjave napisane istim rukopisom, ali potpisane potpisima različitih rukopisa. To znači da su izjave sastavljene ranije, ali su ih potpisale različite osobe što daje kredibilitet izjavama.

Izjave je tjedniku dao bivši pripadnik 3. gardijske brigade "Kune" Želimir Dragičević koji kaže da je 1997. godine anonimnim pismom obavijestio ministra obrane o Kruljčevoj zapovijedi. Dragičević tvrdi kako njegova upozorenja nitko nije ozbiljno shvatio, a on je 1. srpnja 2004. ponovno poslao jedno pismo, ovaj put predsjedniku Mesiću.

Ni nakon toga reakcije nije bilo, a u međuvremenu je o svemu obaviješteno i Državno odvjetništvo. Treba li reći da ni ono uopće nije reagiralo. Da apsurd bude veći, general Kruljac nedavno je izvanredno promaknut, što je izazvalo zgražanje šireg dijela javnosti.

Dragičević je nedavno potpisane izjave predao policiji, u kojoj je podigao kaznenu prijavu protiv Tomislava Abramovića.

"Smatrao sam da samo tako mogu rasplesti cijeli slučaj u kojemu će se morati suditi Kruljcu kao nalogodavcu, jer je Abramović morao izvršiti zapovjed." - kaže Dragičević, te dodaje kako je najbolje o slobodnom potpisivanju izjava od strane Abramovića i Amidžića pitatit njih same.

Pričuvni narednik Dragičević u razgovoru za Nacional kaže kako je general Kruljac osoba koju su u ratu vodili nagoni, a ne razum, a otkrio je i da ga je 1998. godine nožem pokušao ubiti bivši suborac koji mu je za vrijeme rata bio podređen.

Dragičević kaže kako se napadač pred sudom branio šutnjom zbog čega nije utvrđen motiv napada na bivšeg suborca, a sam Dragičević u cijelom slučaju vidi čudnu koincidenciju između njegovog pismenog obraćanja Ministarstvu obrane i vremena pokušaja ubojstva. Sumnja da je napadnut jer se obratio MORH-u zbog ubojstva starca u Okučanima.

Redakcija Index.hr-a pokušala je stupiti u kontakt s Tomislavom Abramovićem, a dječji glas na drugoj strani telefonske linije rekao je da do Tomislava možemo telefonom doći za dva tjedna. Na pitanje gdje se Tomislav trenutno nalazi odgovor je bio isti.

Pročitajte više