Pobjeda ljevice u Trstu, posljedice u Rimu

DRUGI krug lokalnih izbora, održanih u nedjelju i ponedjeljak u Italiji, pokazao je blagi uspon ljevice, ali u Friulansko-julijanskoj pokrajini taj rezultat ima daleko veće značenje od lokalnog, a prevladava ocjena da će se njegove posljedice osjetiti i na nacionalnoj razini.

Jedan od razloga jest što se Trst i njegova okolica, centar regije Friuli-Venezia Giulia, gdje je pobijedila široka koalicija lijevog centra s poduzetnikom Riccardom Illyjem na čelu, tradicionalno smatraju desno orijentiranima. Zbog gubitka pozicija u toj regiji neki od članova Berlusconijeve koalicije, a povrh svih Nacionalni savez vicepremijera Gianfranca Finija, već su zatražili razgovor o odnosima unutar koalicije.

Drugi je razlog što su u izbore u toj sjeverno-istočnoj regiji pripadnici Berlusconijeve Kuće slobode (CDL) uložili velike napore.

Još od ožujka, kad je za kandidatkinju koalicije CDL-a izabrana pripadnica Bossijeve Sjeverne lige Alessandra Guerra, sam je premijer Berlusconi u regiji bio tri puta a njegovi mnogobrojni ministri i češće. Međutim, niti agresivna predizborna kampanja nije mogla sakriti krizu u koaliciji prouzročenu Guerrinom kandidaturom. Mnogobrojni lokalni članovi premijerove stranke Forza Italia (Fi), koja je dosad imala župana, proteklih su mjeseci a uslijed Guerrine kandidature podnijeli ostavke. Neki su izašli iz stranke a neki su izbačeni.

Ljevica je euforična pobjedom u Trstu a Illy, koji je s 53,2 posto nadvladao Guerrinih 43,2 posto, smatra da je rezultate u regiji moguće prenijeti i na nacionalnu razinu.

"Ako je u ovim rezultatima vidljivo nepovjerenje prema Berlusconiju", smatra Illy, a prenosi (tršćanski dnevni list) Il Piccolo, "onda je on sam tomu kriv, s jedne strane jer je tri puta dolazio u regiju, a s druge jer je uporno tvrdio da je značenje ovog glasovanja samo lokalno: proturječnosti se plaćaju".

Illyja, 48-godišnjeg poduzetnika u proizvodnji kave i nekadašnjeg gradonačelnika Trsta podržala je široka koalicija lijevog centra, od lokalnih poduzetnika antikomunista i bivših članova Sjeverne lige (kao što je bivši i vjerojatno budući gradonačenlik Udina Sergio Cecotti) do komunističke stranke Fausta Bertinottija (Rifondazione comunista).

Baš će ta činjenica, tvrde neki iz koalicije desnog centra, prouzročiti probleme u funkcioniranju Illyjeve koalicije, dok su drugi spremniji priznati poraz u očekivanju raščišćavanja odnosa u Kući slobode, poglavito one između Nacionalnog saveza s jedne strane i Bossijeve Sjeverne lige s druge.

Sam Berlusconi poručuje, kako prenosi kanal RAI1, da su "rezultati očekivani i da su ovisili o lokalnim liderima".

Opozociji pak Berlusconi savjetuje neka se previše ne raduje "jer će ionako ostati u opoziciji dok su živi".

Pročitajte više