Pobjednik izbora u Srbiji: Obećanje o velikoj Srbiji ispunit ćemo do posljednjeg slova

POBJEDNIK parlamentarnih izbora u Srbiji predvodnik radikala Tomislav Nikolić izjavio je da neće odustati od planova o velikoj Srbiji i o granicama Karlobag – Ogulin – Karlovac -Virovitica.

Srpska radikalna stranka, čiji je nositelj liste bio uhićeni Vojislav Šešelj, na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila je 27,5 posto glasova. Ultranacionalist i bivši srpski dragovoljac u Hrvatskoj Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare poručio je da ne odustaje od predizbornih obećanja o velikoj Srbiji.

Na novinarski upit hoće li ostati kod svojih predizbornih izjava o velikoj Srbiji i granicama Karlobag – Ogulin – Karlovac - Virovitica, te da je tzv. Republika Srpska Krajina okupirani teritorij od Hrvatske, Nikolić je kratko odgovorio :"Da, do posljednjeg slova."

Bivši grobar otkrio je kako će koaliciju ponuditi Vojislavu Kuštunici, vođi DSS-a. Na pitanje tko bi u novoj vladi mogao biti premijer, Nikolić je naveo samog sebe, jer tako navodno želi vođa radikala Vojislav Šešelj.

Po svemu sudeći, Nikolić neće uspjeti formirati vladu. Prema posljednjim podacima Republičke izborne komisije, Nikolićevi radikali osvojili su 81 mjesto u Skupštini, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice 53 mjesta, Demokratska stranka Borisa Tadića 37 mjesta, G17 plus Miroljuba Labusa 34 mjesta, Kolicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića 23 mjesta, dok je Socijalistička partija Srbije (nositelj liste bio je Slobodan Milošević) Ivice Dačića osvojila 22 mjesta.

Od ostalih stranaka i koalicija, kojih je bilo ukupno 19, "Koalicija za toleranciju-Čanak-Kasa-Ljajić" najbliža je prelasku izbornog praga od pet posto.

Prema informacijama kojim raspolaže dopisnik Jutarnjeg lista iz Beograda stvorena je pat-pozicija iz koje se može izići amo ako se postignu dogovori među dosada zavađenim strankama.

Vjeruje se da će se radikalima prikloniti socijalisti, što je 103 mjesta. Za formiranje vlade Nikoliću će nedostajati još 23 mjesta.

U Skupštini je 250 mjesta, a za donošenje odluka potrebna je natpolovična većina tj. 126 glasova.

Monarhisti Drašković i Ilić već su se izjasnili kako ne žele u Nikolićevu vladu. Ilić je izjavio kako se s Nikolićem neće udružiti "ni mrtav, a ni u ludilu", dok Drašković tvrdi da su programi SPO-a i Nove Srbije različiti od programa radikala kao nebo i zemlja.

Tko god sastavio novu srbijansku vladu ona neće biti dugoga vijeka, pa je vrlo vjerojatno da u 2004. godini Srbiju očekuju još jedni izvanredni izbori.

Pročitajte više