Pobjegao ili se ubio? Već dva tjedna nitko nije vidio šefa japanske nuklearke

WASHINGTON TIMES objavio je kako su japanski političari bijesni jer čelnog čovjeka TEPCO-a, tvrtke koja je vlasnik nuklearke Fukushima, nema u javnosti već neko vrijeme. Prema njihovim informacijama vratar luksuzne zgrade u kojoj živi tvrdi da ga nije vidio već dva tjedna.

I dok Japanom kruže glasine kako je Masataka Shimizu pobjegao iz zemlje, počinio samoubojstvo ili na bolničkom liječenju, dužnosnici TEPCO-a izvijestili su kako se njihov šef razbolio nakon što se preopteretio poslom u prvim danima krize oko nuklearke.  "Nakon kratke pauze kako bi se oporavio i došao k sebi, Shimizu se vratio na posao", tvrde iz tvrtke.

No, Washington Times piše kako je upitno je li se šef nuklearke zaista vratio na posao.

Japan u stanju pripravnosti: Oko nuklearke nađen plutonij, iscurila radioaktivna voda

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je danas kako se japanska vlada nalazi u stanju maksimalne pripravnosti zbog situacije u nuklearnoj elektrani Fukushima, javlja BBC.

Vlada se odlučila na taj potez nakon što je u tlu nuklearke otkriven plutonij, a visoko radioaktivna voda procurila iz zgrade u kojoj se nalaze reaktori.

U međuvremenu su vlasti u Kini, Južnoj Koreji i Americi objavile kako su u zraku zabilježile tragove radioaktivnih čestica. Ranije je japanska vlada žestoko kritizirala upravitelja postrojenja u Fuskushimi Tepco, zbog pogrešnih rezultata u očitavanju radijacije.


"Situacija je i dalje nepredvidiva. Vlada je u stanju maksimalne pripravnosti i radimo na rješavanju ovog problema", izjavio je japanski premijer Naoto Kan.

Identitet četiri tisuće poginulih i dalje nepoznat

Identitet četiri tisuće poginulih u razornom potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka teško pogodili japanske prefekture Iwate, Miyagi i Fukushimu i dalje ostaju nepoznati, pokazuju izvještaju lokalne japanske policije.

"Tijela su pronađena na mjestima daleko od stambenih područja ili njihovih obitelji jer ih je odnio tsunami", kazao je jedan od dužnosnika Nacionalne policijske agencije, referirajući se na spor proces identifikacije tijela, javlja agencija Kyodo.

Od četiri tisuće preostalih tijela njih 1.700 uvjetno je identificirano putem njihovih osobnih stvari, a sve informacije objavljene su na policijskim internetskim stranicama. Za preostalih 2.300 tijela policija je objavila informacije o tome kako su obučeni te njihove fizičke karakteristike.

Pročitajte više