Pobuna studenata, nakon Filozofskog i Tekstilno-tehnološki Fakultet organizira Plenum

Foto: FaH

"POMOZITE nam stati na kraj nezakonitom djelovanju u akademskoj zajednici", stoji u pozivu Inicijative studenata Tekstilno- tehnološkog fakulteta za Plenum, koji je najavljen u ponedjeljak u 20 sati na adresi Prilaz Baruna Filipovića 28a u Zagrebu.

Naime, nakon aktualnih događanja na Zagrebačkom Sveučilištu gdje stoluje kontroverzni rektor Damir Boras pokrenut je domino efekt uzrokovan pobunom studenata Filozofskog fakulteta, a nakon kojeg sada slijedi pobuna studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Inicijativa studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta nije službena udruga fakulteta već je udruženje nastalo kao odgovor na nezakonito djelovanje uprave i studentskog zbora tog fakulteta, naglašavaju studenti.

Kako nam kažu, nezadovoljstvo studenata tog Fakulteta počinje u svibnju 2016. godine kada su apsolventima oduzeti indeksi pod izlikom provođenja istraživanja kako bi im se "protuzakonito i bez njihovog znanja upisao pad predmeta na kraju akademske godine".

Na brojna studentska pitanja i žalbe dobivena su jedino usmena objašnjenja kako apsolventske godine nikad nisu postojale te uprava fakulteta tvrdi da nisu imali saznanja da su iste upisivane, tvrde studenti koji do danas nisu dobili pismenu službenu obavijest o promjenama na fakultetu. Veliki dio njih nalazi se u "sivoj zoni" van svih pravilnika i statuta. 


"Studenti ukazuju na kontinuirano kršenje zakona Statuta Sveučilišta u Zagrebu i pravilnika fakulteta tokom cijelog mandata trenutne uprave fakulteta na čelu s dekanicom Sandrom Bischof. Studentima također nije razjašnjeno zašto nakon što su uplatili školarine velikih iznosa one nisu evidentirane u ISVU sustavu već stoji da su subvencionirani iz EU fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta. Ipak najvažnije pitanje koje se pojavljuje u ovoj situaciji jest tko je financirao studente upisane redovno, a protuzakonito?", stoji u pozivu za Plenum u kojem se naglašava da se Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa očitovalo kako nije financiralo te studente čiji broj prelazi 3 stotine pa je tako jasno da su njihova zdravstvena osiguranja i ostale studentske povlastice plaćali direktno porezni obveznici Republike Hrvatske. Na studenstke žalbe očitovalo se i Sveučilište u Zagrebu s kratkim zaključkom kako su svjesni svih protuzakonitih postupaka uprave fakulteta no smatraju da je to sve za dobrobit studenata.

"Nakon višednevnog kaosa i suza oštećenih studenata ispred studentske referade i ureda dekanata organiziran je plenum studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta gdje će studenti i građani pokušati pronaći rješenje za ovakve protuzakonite postupke provođene na štetu svih građana Hrvatske", stoji na kraju poziva.



 

Pročitajte više