Pobunjenici Obale Bjelokosti pristali na pregovore

POBUNJENICI sa zapada Obale Bjelokosti objavili su u subotu da će ipak sudjelovati na mirovnim pregovorima koji bi se idući tjedan trebali održati u Parizu, a kojima se želi okončati četveromjesečni građanski rat u toj bivšoj francuskoj koloniji.

Narodni pokret dalekog zapada Obale Bjelokosti (MPIGO) u petak je objavio da na pregovorima neće sudjelovati zbog napada vladinih snaga na njihove položaje na zapadu zemlje.

´MPIGO će ići u Pariz´, rekao je u subotu glasnogovornik pobunjenika Felix Doh najavljujući da će u Pariz otputovati on ili njegov zamjenik.

Pregovori u Parizu trebali bi početi u srijedu i okupiti predstavnike vlade predsjednika Laurenta Gbagboa, triju pobunjeničkih skupina i političkih stranaka.

Stotine ljudi poginule su, a više od 600.000 moralo je napustiti svoje domove od početka sukoba 16. rujna prošle godine.

Rat je zemlju, inače najvećeg svjetskog proizvođača kakaa, podijelio napola. Većinski muslimanski sjever nadzire Domoljubni pokret za Obalu Bjelokosti (MPCI), glavna pobunjenička frakcija, dok vlada nadzire većinski kršćanski jug.

Prekid vatre koji su u listopadu dogovorili vlada i MPCI propao je zbog pojave dviju pobunjeničkih frakcija na zapadu zemlje koje ga nisu priznale.

Sve tri pobunjeničke skupine traže Gbagbovu ostavku i nove izbore, dok je Gbagbo spreman pristati samo na vladu nacionalnog jedinstva i amnestiju za pobunjenike.

Francuska je zbog sukoba u Obalu Bjelokosti poslala 2.500 svojih vojnika.

Pročitajte više