Pobunjenici traže odlazak Laurenta Gbagboa

POBUNJENICI koji kontroliraju sjeverni dio Obale Bjelokosti zatražili su u ponedjeljak u izjavi koja je poslana France Presseu, "odlazak" predsjednika Laurenta Gbagboa kako bi se u zemlju vratio "mir".

"Samo odlazak Laurenta Gbagboa može vratiti mir koji bi bio na razini političkih pitanja kako bi se moglo pristupiti provedbi mirovnoga sporazuma", kazao je glasnogovornik pobunjenika Sidiki Konate.

Obala Bjelokosti zahvaćena je kaosom od 4. studenoga kada su vladine snage pokrenule zračne napade na pobunjeničke položaje, kršeći tako mirovni sporazum.

U tim je napadima u subotu poginulo devet francuskih vojnika, što je izazvalo odgovor francuskih pripadnika mirovnih snaga koji su neutralizirali zračne snage Obale Bjelokosti i preuzele kontrolu nad zračnom lukom Abidjan.

Zbog toga su izbili žestoki prosvjedi pristaša predsjednika Gbagboa protiv interesa francuskih državljana, najviše u Abidjanu.

U nedjelju je u sukobima između pristaša Laurenta Gbagboa i francuskih snaga u Abidjanu bilo 410 ranjenih, priopćio je u ponedjeljak Međunarodni crveni križ.

Pročitajte više