Pobunjenici u Falluji imali su dovoljno oružja za vladavinu Irakom

ARAPSKI gerilci i pobunjenici koji su vladali pobunjenim gradom Fallujom prije američke ofenzive imali su dovoljno oružja da zavladaju cijelim Irakom, priopćili su u srijedu predstavnici marinaca.

"U Falluji smo pronašli dovoljno oružja da pobunjenici mogu preuzeti cijelu zemlju", rekao je potporučnik Dan Wilson na konferenciji za novinare u američkoj bazi kraj Falluje.

Američka invazija kojom su razbijeni strani muslimanski gerilci i snage odane Sadamu Huseinu, bila je i zamišljena tako da razbije pobunu sa žarištem u Falluji i da stabilizira taj grad uoči izbora koji se očekuju u siječnju.

Odonda marinci provode široku i katkad opasnu akciju pretraživanja od kuće do kuće i traže oružje u pedeset tisuća zgrada u tome gradu od oko 350 tisuća stanovnika.

Prema Wilsonovim riječima, marinci su bili iznenađeni onime što su pronašli, brojem i vrstom oružja, od bacača plamena kućne proizvodnje do projektila zemlja-zrak.

Američka vojska i irački dužnosnici kažu da je al-Qaedin saveznik Abu Musab al-Zarqawi sa svojim pristašama stranim gerilcima kontrolirao velik dio Falluje prije američke ofenzive u kojoj je ubijeno 1200 gerilaca.

Američki bojnik obavještajac Jim West, kaže da je teško odrediti je li Zarqawi bio u Falluji za zračnih i kopnenih napada, ali dodao je da marinci znaju kako je taj jordanski gerilac ulazio u grad i izlazio iz njega.

West je novinarima pokazao fotografije zastave Zarqawijevih pristaša u zgradi u kojoj je i kemijski laboratorij.

Nema dokaza da je taj laboratorij upotrebljen za proizvodnju kemijskoga oružja, rekao je West, ali dokazano je da su gerilci u Falluji, 50 km zapadno od Bagdada, proizvodili eksploziv i održavali tečajeve proizvodnje bomba.

Pročitajte više