Pogledajte video: Žestoke borbe u Alepu

Foto: FaH
SAVEZ sirijskih pobunjenika pokrenuo je ofanzivu na položaje vladinih snaga oko istočnog Alepa. Borci saveza, u koji je uključena i Jabhat Fatah al Sham, pobunjenička grupa donedavno poznata kao al Nustra Front, u prvih su nekoliko sati zauzeli vladine položaje na jugoistoku grada. 

Vlada potvrđuje da su pobunjenici krenuli u ofanzivu, ali tvrdi da su odbijeni napadi na strateški važnu topničku bazu.

Strani promatrači na terenu potvrđuju da je u tijeku najveća ofenzivna akcija koju su pobunjenici poduzeli u posljednjih nekoliko mjeseci.

U istočnim predgrađima Alepa još živi oko 250 tisuća ljudi. Sirijska vojska i milicije koje potpomaže Iran početkom mjeseca su presjekle zadnju cestu koja ih je povezivala s pobunjeničkim položajima u samom gradu. UN izvještava o sve težim uvjetima života, te ozbiljnim nestašicama hrane i lijekova.

Alep je prije početka građanskog rata bio najveći sirijski grad. Već se četiri godine vode teške borbe između vladinih snaga i različitih pobunjeničkih skupina koje kontroliraju pojedine dijelove grada. Osvajanje Alepa bila bi najveća pobjeda snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu još od početka rata.

Assad i njegovi ruski saveznici nedavno su najavili početak humanitarne operacije kojom bi se osnovne životne potrepštine dopremile stanovništvu u odsječenim dijelovima Alepa. Plan predviđa i otvaranje koridora za izvlačenje civila i pobunjeničkih boraca koji su spremni odložiti oružje.  

SAD su izrazile sumnju u da bi plan mogao biti način da se grad očisti od stanovništva kako bi ga sirijska vojska lakše zauzela.

Pročitajte više