Počela akcija HCR-a u kojoj novac za razminiranje prikupljaju poznati

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR) počeo je danas dobrotvornu akciju "Za vas kuhaju poznati i zvijezde hrvatske estrade Prikupljamo novac za razminiranje", kojom osim prikupljanja novca želi upozoriti domaću i inozemnu javnost na velik problem mina zaostalih iz Domovinskog rata.

Akcija je počela u zagrebačkom restaurantu "Slavonski dukat", gdje su večeras njoke s gorgonzolom kuhali radijska voditeljica Barbara Kolar i glazbenik Boris Babarović. Prihod od te večere bit će doznačen na račun HCR-a, a novi kuhari će se uključivati još 20 utoraka.

Predsjednik Savjeta HCR-a i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović rekao je da je Hrvatska jedna od minama najzasićenijih država na svijetu te da se oko milijun mina nalazi u 13 hrvatskih županija. Troškovi uklanjanja mina su za zemlju poput Hrvatske veliki, a ove godine za razminiranje se planira potrošiti oko 300 milijuna kuna, od toga 230 milijuna iz proračuna a ostatak iz donacija, rekao je Vidović i pozvao domaće i strane donatore da pomognu rad HCR-a.

"Pred budućim naraštajima naš je naraštaj obvezan ukloniti mine u Hrvatskoj", naglasio je Vidović.

Akciju je pozdravila i Dijana Pleština, savjetnica za protuminsko djelovanje pri Ministarstvu vanjskih poslova. Naglasila je kako jedna mina stoji tri do pet dolara a njezino uklanjanje oko 300 dolara.

Pročitajte više