Počela analiza crnih kutija aviona koji se zapalio u Moskvi

Screenshot: YouTube/RT

ISTRAŽITELJI su počeli s pregledavanjem podataka s crnih kutija iz aviona Suhoj Superjet-100 kojeg je zahvatio požar pri slijetanju u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo. Požar je ozbiljnije oštetio jednu od njih, javlja RT.

"Snimač zvuka koji se nalazio u pilotskoj kabini zrakoplova u zadovoljavajućem je stanju", priopćio je u ponedjeljak Međudržavni odbor za zrakoplovstvo (IAC). No, parametarski zapisnik "ozbiljno je oštećen" pri slijetanju aviona i požaru.

Poginula 41 osoba

Podsjetimo, 41 osoba poginula je u nesreći ruskog putničkog zrakoplova Suhoj Superjet-100 u kojemu su bila 73 putnika i pet članova posade.

Avion je oko pola sata nakon polijetanja sa Šeremetjeva morao prisilno sletjeti natrag u moskovsku zračnu luku, a točan uzrok nesreće još nije poznat. Devet osoba je završilo u bolnici, dok je 14 ljudi dobilo pomoć na licu mjesta te nisu hospitalizirani.

Razmatraju se razni uzroci katastrofe

IAC je izjavio da su, unatoč oštećenjima, prikupljeni svi dostupni podaci s oba snimača, poznatih pod nazivom “crna kutija“, i da će objaviti preliminarno izvješće unutar 30 dana.  

Kao glavni regulator za sigurnost zračnog prometa 12 bivših sovjetskih država, IAC je preuzeo istragu avionske nesreće. Zrakoplov je rastavljen i trenutačno se nalazi u hangaru u Šeremetjevu, a istražitelji provode istragu kako bi ustvrdili točan uzrok tragičnog požara.

IAC razmatra nekoliko mogućih uzroka katastrofe, uključujući postupanja pilota, rad kontrole zračnog prometa, neispravnost zrakoplova i nepovoljne vremenske uvjete.

Morao je spustiti avion s punim spremnicima

Denis Evdokimov, kapetan zrakoplova Superjeta 100, otkrio je dodatne detalje o tragičnoj nesreći, javlja RT.

“Morao sam sletjeti s punim spremnicima goriva što je, zbog nezgodnog prizemljenja, vjerojatno dovelo do požara u zrakoplovu“, rekao je Evdokimov.

"Vidio sam bljesak i čuo munju“, kazao je i dodao kako nije uspio stupiti u kontakt s kontrolom zračnog prometa “zbog udara munje”.

Piloti su zbog toga morali ručno slijetati. Nakratko su uspostavili radiovezu i “mogli reći samo nekoliko riječi“ kontroli zračnog prometa, koja ih je usmjerila prema pisti.

Snažno udarao u pistu

Dok je pokušavao sletjeti, avion je nekoliko puta udario u pistu i vjerojatno pritom oštetio spremnike goriva, što je uzrokovalo požar u stražnjem dijelu aviona.

“Brzina nije bila velika, što je normalno. Međutim, avion je bio puno teži nego što bi trebao biti zbog punih spremnika goriva, što je otežalo slijetanje“, objasnio je pilot.

"Avion je skakao poput skakavca"

Petr Egorov, jedan od putnika koji je preživio nesreću, izjavio je da je avion "upravo bio poletio kada ga je pogodila munja". Dodao je da se skoro onesvijestio od straha prilikom slijetanja.

Drugi svjedoci opisali su da je avion "skakao poput skakavca" dok je udarao u pistu prilikom slijetanja.

Pročitajte više