Počela ekshumacija tijela Lecha Kaczynskog, je li nesreća u kojoj je umro bila namjerno izazvana?

Foto: FAH

POLJSKI tužitelji počeli su u ponedjeljak ekshumaciju predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji 2010., zajedno s ostalih 96 ljudi, većinom visokih poljskih dužnosnika, radi moguće nove istrage zrakoplovne nesreće koja je izazvala napetosti s Rusijom i podjele u domaćoj javnosti.

Nesreća kod ruskog Smolenska, u zapadnoj Rusiji, u kojoj su poginuli i supruga bivšeg predsjednika, guverner središnje banke i vrhovni vojni zapovjednik izazvala je u Poljskoj prijepore, a neki tvrde da je nesreća namjerno izazvana.

Bivši poljski predsjednik Bronislaw Komorowski kritizirao je vladu zbog ekshumacije, ustvrdivši da se tragedija u Smolensku koristi kao "toljaga" po glavama političkih suparnika.

Prethodna istraga poljskih vlasti utvrdila je da se vladin zrakoplov sovjetske proizvodnje TU-154 srušio uslijed teške magle zbog greške pilota. Tužitelji, međutim, nanovo žele provjeriti je li tijelo ispravno identificirano i provjeriti ima li na njemu tragova eksploziva ili požara, jer vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) vjeruje da je uoči nesreće u zrakoplovu izbio požar.

Mediji tvrde da je čelnik PiS-a i brat blizanac poginulog predsjednika, Jaroslaw Kaczynski, bio danas nazočan na ekshumaciji. Ankete pokazuju da tek deset posto Poljaka odobrava ekshumaciju.

Prošloga je mjeseca 200 članova obitelji 17 od 96 žrtava poslalo otvoreno pismo predsjedniku Andreju Dudi u kojem kažu da su "uzrujani zbog tog okrutnog i bešćutnog čina". Duda ih je pozvao na "razumijevanje" prema državnim odvjetnicima koji su prema zakonu morali narediti ekshumacije.

Premijerka Beata Szydlo na prosvjede je odgovorila "to je zakon i to se mora prihvatiti".

Rusija nikada nije predala ostatke zrakoplova poljskim vlastima dolijevajući ulje na vatru i tako potpirujući teoriju zavjere. Moskva poručuje da ona provodi svoju vlastitu istragu.
 

Pročitajte više