Počela je izborna šutnja. Evo što se sve ne smije (a kazni nema)

Foto: Arhiva

U ponoć je započela izborna šutnja. Sudionici izbora za Hrvatski sabor svoje su programe i kandidate smjeli predstavljati zaključno s ponedjeljkom, a od utorka je na snazi dvodnevna izborna šutnja.

Izborna šutnja u Hrvatskoj traje do srijede, 17. travnja, u 19 sati, tj. do zatvaranja oko 6500 biračkih mjesta, koliko će ih biti otvoreno na izborni dan.

Što sve podrazumijeva izborna šutnja

Dok je šutnja na snazi, zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

To se odnosi na medije, ali i društvene mreže poput Facebooka i X-a, kao i na slanje SMS-ova biračima i slično, kako su svojedobno naglasili iz DIP-a.

Zabranjena su, dakle, "postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža".

S druge strane, neki vizualni promidžbeni materijali i dalje ostaju u javnom prostoru, poput jumbo plakata.

Za kršenje izborne šutnje na saborskim izborima nisu zapriječene novčane kazne, no ona se, uz neka manja odstupanja, na proteklim izborima uglavnom poštivala.

S početkom izborne šutnje završila je 17 dana duga službena promidžba uoči izbora, koji se, umjesto uobičajeno nedjeljom, ovoga puta održavaju u srijedu.

Izbori počinju u Canberri, Sydneyju i Melbourneu

Što o svemu tome misle, birači u Hrvatskoj reći će u srijedu, a u inozemstvu u utorak i srijedu.

Dijaspora, to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, biraju dva dana, a izabrat će tri od 151 zastupnika u Hrvatski sabor. Za njihovo glasanje bit će otvoreno 110 biračkih mjesta.

Prva će se u ponedjeljak u 22 sata po hrvatskom vremenu otvoriti biračka mjesta u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, a posljednja u Chicagu i Los Angelesu, u četvrtak rano ujutro.

U inozemstvu će se izbori za sabor održati u 41 državi.

Pročitajte više