Počela međunarodna konferencija za pripremu vojnog hodočašća u Lourdesu

U POSTIRAMA na Braču večeras je počela s radom 46. međunarodna konferencija (CIP) za pripremu Međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdesu sljedeće godine, priopćeno je iz Vojnog ordinarijata u RH. 

Ta se konferencija prvi put održava u organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Vojnog ordinarijata, a okupila je rekordan broj sudionika - više od sedamdeset.

U prvom, zatvorenom dijelu svečanog otvaranja Konferencije, sudionike je pozdravio novi direktor Međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdesu (PMI) Jean-Louis Theron, koji je domaćinima zahvalio na gostoljubivosti, a voditelj hrvatske radne skupine fra Frane Milanović Litre je sudionicima konferencije zaželio dobrodošlicu u ime organizatora.

Nakon uobičajene molitve na nekoliko jezika, u drugom, otvorenom dijelu programa, sudionike je pozdravio hrvatski vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, ističući radost što se Konferencija održava u Hrvatskoj, koja je, kako je rekao, zbog svojega zemljopisnog i duhovnog "strateškog" položaja često u povijesti bila poprište međunarodnih interesa i sukoba. U tome, kako je rekao, ni danas nema velikih promjena.

Međutim, naglasio je mons. Jezerinac, ova konferencija i članstvo Republike Hrvatske u Organizacijskom odboru PMI-a te 11 naših dosadašnjih vojnih hodočašća u Lourdes dokaz su da je Hrvatska ravnopravna članica Europe kakvu zamišlja papa Ivan Pavao II, navodi se u priopćenju.

Sudionike je pozdravio i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk, te načelnik općine Postira.

Konferencija traje do nedjelje 19. listopada, a osim rada po skupinama uključuje obilaske kulturnih znamenitosti Brača, Splita i Hvara, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp jn

Pročitajte više