Jozo Leutar ubijen je 1999. u centru Sarajeva autobombom. Počela je nova istraga

Foto: FaH

TUŽITELJSTVO BiH izvijestilo je da je ispitalo više svjedoka iz Hrvatske i BiH te iz inozemstva o okolnostima atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara iz 1999., u sklopu nove istrage koja se vodi nakon što je Ustavni sud BiH 2021. prihvatio priziv doministrove obitelji.

Ustavni sud utvrdio je "povrede prava na život" i neučinkovitost vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubojstva doministra unutarnjih poslova Joze Leutara u proljeće 1999. te je naložio otvaranje nove istrage.

"Tužiteljstvo BiH i dalje aktivno poduzima radnje dokazivanja, koje uključuju i saslušanje velikog broja svjedoka, od kojih se određeni dio nalazi u inozemstvu i za čije saslušanje je tužiteljstvo uputilo više zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći, to čekamo postupanje po njima", navodi se u odgovoru koji je odvjetničkom uredu Nade Dalipagić, Jelene Dalipagić Crnjac i Gorana Crnjca, koji zastupaju obitelj Leutar, dostavio državni tužitelj Dubravko Čampara.

On je pojasnio kako je već saslušan određeni broj svjedoka na području Bosne i Hercegovine i RH te se očekuje odgovor o saslušanju brojnih drugih svjedoka u inozemstvu. S objašnjenjem "zaštite integriteta istrage" tužitelj Čampara je objasnio kako u ovoj fazi "nije u mogućnosti pružiti više informacija o napretku o istrazi".

Leutar ubijen autobombom u centru Sarajeva

Doministar unutarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar stradao je u atentatu autobombom, koji je izveden 16. ožujka 1999. u središtu Sarajeva, a preminuo je dva tjedna kasnije u bolnici. Taj je slučaj dodatno poremetio hrvatsko-bošnjačke odnose. 

No za njegovo ubojstvo je bilo optuženo šestero Hrvata, koje je u procesu Županijski sud u Sarajevu oslobodio odgovornosti.

Obitelj Joze Leutara sumnja kako iza njegovog ubojstva stoje donedavni bošnjački politički vrh iz Sarajeva i brojne institucije koje su godinama zataškavale taj slučaj. Njegov sin Ivica Leutar ranije je rekao kako je uvjeren da će ubojice biti pronađeni ako dođe do promjene vlasti.

Pročitajte više