Počela obuka tzv. kontakt-policajaca

Trotjedni tečaj za obuku tzv. kontaktpolicajaca koji bi u suradnji s građanima trebali rješavati probleme bitne za sigurnost lokalne zajednice počeo je danas u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Tečaj se provodi u sklopu pilot projekta "Reforma operativno-preventivnog rada policije u odori", a u njemu će sudjelovati 74 policajca iz pet policijskih uprava, koji su se na taj posao prijavili dragovoljno.

Kroz 120 nastavnih sati predavanja će obuhvatiti područja kriminologije, prevencije, socijalne psihologije, komunikologije, policijskih ovlasti i etike, ljudskih prava i drugo.

U MUP-u kažu da im je cilj osposobiti policajce u komunikacijskim te vještinama pregovaranja i poznavanja problema lokalne zajednice.

Predavači će biti s Policijske akademije, te stručnjaci iz Uprave policije, Uprave kriminalističke policije i policijskih uprava.

Ravnatelj policije Ranko Ostojić kazao je da MUP ovim projektom želi policiju približiti građanima, odnosno kod građana ojačati osjećaj sigurnosti i tako podići kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

Projekt kontakt-policajaca, tvrdi Ostojić, trajat će više godina uz stalno praćenje i analizu učinjenog, a prioritet mu je rješavanje svih problema koji uzrokuju zabrinutost i strah kod građana kroz svakodnevne kontakte, upoznavanje i uspostavu međusobnog povjerenja između građana i policije.

Obuka tzv. kontakt policajaca dio je nove MUP-ove strategije "Policija u zajednici".

Iako najavljen, na svečanost nije došao ministar unutarnjih poslova Šime Lučin koji je obolio od gripe.

(Hina) tr so

Pročitajte više