Počela velika konferencija svjetskih vođa u Münchenu. Rusija ne sudjeluje

Foto: EPA

SIGURNOSNA konferencija u Münchenu počela je uz prisustvo velikog broja zapadnih čelnika i u sjeni rasta tenzija na istoku Ukrajine. "Ovo je najvažnija konferencija u mojih 14 godina na njezinom čelu", rekao je prvi čovjek konferencije Wolfgang Ischinger o ovogodišnjem izdanju skupa koji se od 1963. održava u bavarskoj prijestolnici. 

"Kancelar Olaf Scholz prije nekoliko dana u Moskvi je rekao da je naša dužnost raditi na sprječavanju velikog rata. No dobro, krenimo onda raditi na tome", rekao je Nijemac na otvaranju foruma, u vrijeme dok se Kijev i proruski separatisti međusobno optužuju za eskalaciju napetosti nakon topničkih i minobacačkih napada na istoku Ukrajine. 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da svjetske geopolitičke podjele i dalje rastu, što "paralizira" Vijeće sigurnosti i dopušta raznim akterima da djeluju nekažnjeno. Kazao je da ga brine mogućnost vojnog sukoba u Europi, u vrijeme gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici. 

"I dalje mislim da se to neće dogoditi, no ako se dogodi to će biti katastrofa", rekao je Portugalac, dodavši da je "vrijeme za ozbiljnu deeskalaciju" i da nema "alternative diplomaciji".

Okupili se svjetski čelnici

U München, na skup koji se često naziva "Davosom za obranu", stigao je veliki broj svjetskih čelnika - između ostalih ondje su američka potpredsjednica Kamala Harris, državni tajnik Antony Blinken, šef NATO-a Jens Stoltenberg, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, njemački kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. 

Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na panelu u nedjelju, a u Bavarskoj su već i ministar obrane Mario Banožić i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Na panelima će sudjelovati i Bill Gates, demokratska čelnica američkog zastupničkog doma Nancy Pelosi, šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i čelnica bjeloruske opozicije Svjetlana Tihanovska. 

Prvi put u nekoliko godina u München nije stigao predstavnik Rusije, što je pokazatelj pogoršanja odnosa između zapada i Moskve. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sudjelovao je na skupu čak i na vrhuncu ukrajinske revolucije, uoči ruske aneksije Krima 2014. godine. 

"Rusija je propustila priliku"

Glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova smatra da je taj forum postao suviše naklonjen zapadu, "izgubivši svoju inkluzivnost i objektivnost", prenosi Reuters. Šefica njemačke diplomacije smatra kako je Rusija "propustila priliku ne iskoristivši prednost tog skupa".

"Bilo bi jako važno susresti se s ruskim predstavnicima u Münchenu, posebno u trenutnoj, ekstremno opasnoj situaciji", priopćila je Baerbock. Ruski mediji su pak uoči skupa podsjetili su na obraćanje Vladimira Putina iz 2007. u kojem je snažno kritizirao SAD, optuživši ga za stvaranje unilateralnog svijeta i potkopavanje globalne stabilnosti pod krinkom demokracije. 

"Širenje NATO-a nema veze s modernizacijom Saveza niti sigurnošću Europe. Upravo suprotno, ono predstavlja ozbiljnu provokaciju koja potkopava međusobno povjerenje", prenosi ruska agencija TASS Putinov govor u Bavarskoj. 

Pročitajte više