Počeli Drugi Strossmayerovi dani

Skupnom likovnom izložbom pod nazivom "Život zemlja" u Muzeju Đakovštine, koju je otvorio gradonačelnik Zoran Vinković, danas su počeli Drugi Strossmayerovi dani, kulturnoznanstvena priredba koja je u cijelosti posvećena liku i djelu đakovačkoga biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera. L

Organizacijski odbor na čelu s Ivicom Mandićem, predsjednikom Gradskog vijeća Đakova, zamislio ju je kao prigodu koja o Strossmayeru progovara kroz njegovo sudjelovanje u različitim oblicima umjetnosti, te kroz njegov odnos prema umjetnicima.

Dok su prošlogodišnji, Prvi Strossmayerovi dani bili posvećeni njegovu odnosu prema likovnosti i likovnim umjetnicima, ovogodišnji ga predstavljaju kroz književnost.

"Ovom manifestacijom želimo toga velikana naše povijesti predstaviti u svoj njegovoj širini interesa i djelovanja, te ga približiti mladim generacijama", rekao je za Hinu predsjednik Organizacijskog odbora Strossmayerovih dana Ivica Mandić.

Današnji program Drugih Strossmayerovih dana obuhvatio je i koncert Zagrebačke filharmonije u đakovačkoj katedrali, na kojem su pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića izvedena djela Beethovena i Mendelssohna.

Dani se nastavljaju u srijedu, 19. svibnja, kada će se u Muzeju Đakovštine održati znanstveni skup pod nazivom "Strossmayer u književnosti".

Ovogodišnji Strossmayerovi dani završit će u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera predstavljanjem knjige "Pjesme o Šimunu Petru" đakovačkog književnika i književnog kritičara Mirka Ćurića.

(Hina) xsž yjn

Pročitajte više