POČELI IZBORI U KAMBODŽI

U Kambodži su u nedjelju počeli parlametarni izbori na kojima se očekuje pobjeda vladajuće stranke premijera Hun Sena.

Premijer Hun Sen, bivši vojnik Crvenih Kmera, i njegova vladajuća Kambodžanska narodna stranka (CPP), trebali bi dobiti još jedan petogodišnji mandat.

Ne očekuje se ipak da će osvojiti dvotrećinsku većinu potrebnu za potpunu kontrolu u parlamentu.

Velika borba vodit će se između rojalističkog Funcinpeca, sadašnjeg koalicijskog partnera CPP-a, i oporbene stranke Sam Rainsy.

Iako kritičari tvrde da vlada željeznom rukom, Hun Sen je Kambodži, koja još osjeća nasljeđe 30-godišnjeg građanskog rata i genocida Crvenih Kmera, donio prijeko potrebnu stabilnost.

U ultramaoističkim radnim logorima Pola Pota, poznatijima kao "Polja smrti", pogubljeno je ili umrlo 1,7 milijuna ljudi.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i promatrači izbora ističu da je predizborna kampanja, za razliku od prethodnih, za izbore 1993. i 1998. godine, protekla s manje nasilja. Ipak, mjesne dužnosnike i vlasti optužuju za zastrašivanje birača.

Na sam dan izbora došlo je do nekoliko incidenata.

Bomba kućne izrade eksplodirala je u blizini stožera rojalističke stranke Funcinpec, pri čemu nije bilo žrtava. Kod Kraljevske palače u središtu glavnoga grada pronađene su pak dvije granate.

Ljudi su spremili i zalihe hrane za slučaj nereda, poput onih koji su izbili nakon objave izbornih rezultata 1998. godine.

Pravo glasa na izborima ima oko 6,3 milijuna ljudi, a prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak navečer. Službeni rezultati bit će objavljeni 8. kolovoza.

Pročitajte više