Počeli parlamentarni izbori na Kosovu

NA KOSOVU su u subotu u sedam sati ujutro otvorena 1622 izborna mjesta u 566 izbornih centara na kojima će se birati 120 zastupnika u Skupštini Kosova.

Birališta su otvorena na vrijeme i bez incidenata, a izbori protječu normalno.

Za današnje izbore na Kosovu, koji se organiziraju i u Srbiji i Crnoj Gori, registrirano je milijun i 412 tisuća glasača, a promatra ih gotovo 12 tisuća kosovskih i međunarodnih promatrača, od čega 120 promatrača Vijeća Europe i 2000 kosovskog Odbora za zaštitu ljudskih prava.

Na otvaranju izbornoga centra u prištinskoj osnovnoj školi Ismail Qemaili bio je predsjedavajući središnjega izbornog povjerenstva i voditelj misije OESS-a na Kosovu Pascal Fieschi, dok je na otvaranju izbornog centra u prištinskoj srednjoj školi Ali Sokoli bila je predsjedavajuća europske međuparlamentarne delegacije za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack koja vodi izaslanstvo Europskoga Parlamenta koje će nadgledati današnje izbore na Kosovu.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen ponovno je pozvao građane Kosova da iziđu na izbore.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a preliminarni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak.

Jednomjesečna predizborna kampanja protekla je mirno i u demokratskoj atmosferi. Na izborima sudjeluju 33 politička subjekta: 22 političke stranke, 6 građanskih inicijativa i pet neovisnih kandidata.

Prema istraživanjima javnoga mnijenja, može se očekivati da će Demokratski savez Kosova predsjednika Ibrahima Rugove ostati najjača stranka u parlamentu. Demokratska partija Kosova s Hashimom Thaqijem na čelu bit će, prema anketama, na drugom, a Alijansa za budućnost Kosova, na trećem mjestu.

Teško je predvidjeti rezultate nedavno formirane građanske inicijative Ora, koju vodi istaknuti publicist i političar Veton Surroi, kao i Srpske liste za Kosovo i Metohiju, koju predvodi Oliver Ivanović, predstavnik umjerene srpske struje na Kosovu.

Međutim, gotovo je sigurno da nijedna stranka neće dobiti natpolovičnu većinu u parlamentu te da će buduća vlada ovisiti o poslijeizbornim koalicijama.

Birači na Kosovu moći će birati 100 zastupnika Skupštine Kosova za iduće četiri godine, koliko bi trebao trajati mandat budućih kosovskih institucija. Od 120 mjesta u Skupštini Kosova 20 je rezervirano za manjine koje istoga dana biraju svoje predstavnike. Od tih 20, deset je rezervirano za srpsku zajednicu na Kosovu, a drugih deset za nesrpske manjine.

U Srbiji i Crnoj Gori ima 108 tisuća glasača, ali broj glasača može biti i veći ako se utvrdi da je riječ o onima koji su bili građani Kosova do 1998. godine, ali nisu upisani. Svi glasovi u Srbiji i Crnoj Gori su uvjetni, što podrazumijeva da se svaki glas treba verificirati. U Srbiji će biti 15 izbornih centara sa 100 glasačkih mjesta, dok će pet izbornih centara s 15 glasačkih mjesta biti otvoreno u Crnoj Gori.

Na prvim parlamentarnim izborima na Kosovu prije tri godine, od ukupnog izbornog tijela od milijun i 249 tisuća glasača na izbore je izišlo 64 posto, dok je na drugim općinskim izborima 2002. godine odaziv iznosio 53,85 posto glasača.

Tijek izbornog procesa i sigurnosnu situaciju na Kosovu tijekom izbora nadgleda 20 tisuća pripadnika KFOR-a, od kojih je 2000 stiglo kao pojačanje za izbore i boravit će tu do 6. studenog.


Pročitajte više