Počelo prvo suđenje kosovskim Albancima pred haškim sudom

PRED Haškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je počelo suđenje bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Limaju, Isaku Muslijuu i Haradinu Bali, a optužba je najavila da će dokazati njihovu odgovornost za zlostavljanje i ubojstva Srba i Albanaca zatočenih u logoru OVK-a na Kosovu.

Tužitelj Andrew Caley u sudnici je pročitao imena 22 albanska i srpska civila ubijena u logoru OVK-a u selu Lapušnik kod Mališeva, od svibnja do kraja srpnja 1998.

Prvooptuženi Limaj (33) bio je regionalni zapovjednik OVK-a u tom području, Musliju (33) zapovjednik postrojbe OVK-a "Čeliku 3", koja je bila stacionirana u Lapušniku i vodila logor, a Bala (47) je bio stražar u logoru kojeg se tereti za likvidaciju deset zatočenika pri evakuaciji logora 26. srpnja 1998.

Svu trojicu se tereti za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu s ciljem "zastrašivanja, zatvaranja, nasilnog postupanja i ubojstva srpskih civila i Albanaca koji su smatrani suradnicima" Srba.

Limaja i Muslijua tereti se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u deset točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, a Balu samo po osobnoj odgovornosti za iste inkriminacije.

Tužitelj Caley je kazao kako je u Lapušniku bilo zatvoreno više Albanaca nego Srba, što dokazuje i njihov veći broj među ubijenima.

Po navodima optužnice, u logoru je ubijeno devet Srba, jedan nealbanac i dva Albanca, dok je još 10 Albanaca ubijeno 26. srpnja.

Ljudi su, kazao je Caley, otimani iz kuća, s imanja, sa prometnica, zatočavani u nehumanim uvjetima, zlostavljani i ubijani.

"Činjenice su jasne: između svibnja i srpnja 1998. srpski i albanski civili su otimani i nezakonito pritvarani u provizornom logoru OVK-a u Lapušniku gdje su brutalno premlaćivani, zlostavljani i u 20-ak slučajeva na smrt pretučeni ili ubijeni iz vatrenog oružja za što su odgovorni Limaj, Musliju i Bala", kazao je Caley.

Najavio je da će u dokaznom postupku optužbe svjedočiti preživjeli zatočenici logora, međunarodni dužnosnici koji su bili na Kosovu, bivši borci OVK-a, te pripadnici srbijanske policije i vojske.

Optuženi Limaj i Musliju u odgovoru na optužbe tvrde da nije postojao logor, ni zatvorenici, ni mučenja, ni ubijanja, dok se Bala brani djelomičnim alibijem navodeći da je napustio Lapušnik u svibnju, te također da logor nije postojao, kazao je Caley.

Tužitelj je u uvodnoj riječi opisao povijesni kontekst srpsko-albanskog sukoba oko Kosova, nastanak, organiziranje i vojnu strukturu OVK-a, te postojanje unutarnjeg sukoba na Kosovu 1998/99. između snaga sigurnosti SR Jugoslavije i OVK-a kao temelj za optužbe za zločine protiv čovječnosti.

Branitelji optuženih na jutrošnjoj su predraspravnoj konferenciji zatražili odgodu početka suđenja za dva do tri tjedna, zbog afere oko zastrašivanja svjedoka u kojoj je za nepoštivanje suda početkom mjeseca optužen Beqe Beqaj, rođak Muslijua, no vijeće je njihov zahtjev odbacilo kao neopravdan.

Pročitajte više