Počelo suđenje saveznici Navalnog, ubrzo je prekinuto

Foto: Profimedia

Suđenje saveznici ruskoga opozicijskog lidera Alekseja Navalnog, optuženoj za "osnivanje ekstremističke organizacije", počelo je danas u sibirskome gradu Tomsku u kontekstu dosad neviđene represije u Rusiji, no rasprava je brzo prekinuta. "Sud u Tomsku počeo je s postupkom u ​​slučaju Ksenije Fadejeve", rekla je u telefonskom razgovoru AFP-u glasnogovornica suda Larisa Markina.

No ročište na kojemu je tužiteljstvo čitalo optužnicu nedugo nakon početka prekinuto je do utorka da bi se novome odvjetniku Ksenije Fadejeve omogućilo da se upozna sa spisom, a po pisanju lokalnih medija riječ je o 90 tomova. Fadejeva (31) je bivša općinska vijećnica koja je vodila tim Alekseja Navalnog u gradu Tomsku, a optužena je za "osnivanje ekstremističke organizacije" i za "pripadnost organizaciji koja potkopava prava građana".

Ruske vlasti su 2021. izborne timove Navalnog proglasile ekstremističkima

Aleksej Navalni otrovan je u Tomsku 2020. za vrijeme predizbornog posjeta potpore svojim lokalnim suradnicima. Nakon toga je teško bolestan prevezen na liječenje u Njemačku, a potom je, po povratku u Rusiju, uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu.

Fadejeva je 2020. izabrana u gradsko vijeće Tomska zajedno s ostalim neovisnim aktivistima Sibira, što se smatralo rijetkim uspjehom ruske oporbe u to doba. No vlasti su 2021. izborne timove Navalnog proglasile "ekstremističkima", izlažući sve njegove pristaše i suradnike opasnosti od kaznenog progona.

Pročitajte više