Počelo suđenje turskim novinarima koji su optuženi za pomaganje terorizma

Foto: Hina

SUĐENJE novinarima turskog oporbenog dnevnog lista Cumhuriyet, optuženim za pomaganje "naoružanim terorističkim organizacijama", počelo je u Istanbulu, javlja agencija France Presse.

Pred sudom se treba pojaviti sedamnaest novinara, čelnika te bivših i sadašnjih suradnika Cumhuriyeta, dnevnika poznatog po kritici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Suđenje je počelo provjerom identiteta optuženih koji su u sudnicu ušli uz pljesak mnoštva koje im je došlo pružiti potporu, javlja agencija.

Suradnici Cumhuriyeta optuženi su za pomaganje jednoj ili više "terorističkih organizacija", navodi se u optužnici u kojoj se spominju kurdski pobunjenici PKK-a, krajnje lijeve omanje skupine poznate i kao DHKP-C te pokret imama Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama. Guelen je optužen za organiziranje propalog lanjskog puča, što ovaj odlučno niječe.

Novinari zatvoreni skoro godinu dana


Mnoge istaknute osobe, među njima novinari i oporbeni zastupnici, došli su tijekom jutra pred zgradu suda, gdje su u zrak pustili šarene balone izvikujući "slobodne novine se ne daju ušutkati".

Među optuženicima su neka poznata imena turskog novinarstva, poput frankofonskog komentatora Kadrija Guersela, istraživačkog novinara Ahmeta Sika i karikaturista Muse Karta. Tu su i predsjednik upravnog vijeća lista Akin Atalay i glavni urednik Murat Sabuncu.

Jedanaest optuženika je u pritvoru, većina ih je ondje već gotovo devet mjeseci.

Pročitajte više