Počelo suđenje za četiri mrtva radnika u Brodotrogiru

VIŠE OD pet godina nakon najveće tragedije u povijesti Brodotrogira, na splitskom Županijskom sudu konačno je počelo suđenje sedmorici optuženih i dvije pravne osobe za četiri poginula radnika u utrobi hladnjače Atlantik Frigo Mediteranske plovidbe.

Direktor pehist - izgorjele mu jahte, stradali radnici, dobio novce u aferi Wessels...

Među njima nema direktora trogirskog škvera Matea Tramontane, utjecajnog HDZ-ovca, koji je osumnjičen u aferi Wessels splitskog brodogradilišta. Jedan je od petorice do kojih vodi trag novca iz austrijske Volksbanke. Brani se da mu je plaćeno za izradu elaborata za školovanje kadeta, no taj "training" koncept primijenjen je tek na dva zadnja broda u seriji, a za njega se nije ni znalo dok afera nije pukla u javnost.

Tramontana je pravi pehist, jer su mu, dok je šefovao ACI-jem u Splitu, izgorjele tri jahte. Zbrinuli su ga na čelno mjesto Brodotrogira, samo da bi nakon par mjeseci njegovog šefovanja taj škver doživio najveću tragediju u svojoj povijesti.

Radnici čistili pur pjenu u utrobi broda, a s vanjske strane nastavili rezati oplatu

Kao pravne osobe optuženi su Brodotrogir te kooperantska tvrtka In Mont iz Korčule. Optuženi su i zaposlenici te dvije tvrtke Silvio Marović, Ante Tomaš, Petar Modrić, Mate Milišić, Milan Kodžoman, Ivica Radić i Stipan Varnica.

U utrobi hladnjače Atlantik Frigo poginula su tri 18-godišnjaka i otac jednog od njih. Prilikom rezanja dvoboka broda ostalo je izolacijskog sredstva, pur-pjene. Ante Vržina i njegov sin Josip te Ante Šamija i Danijel Marjanović trebali su očistiti pjenu, no Milan Kodžoman nastavio je s vanjske strane rezati oplatu broda tako da je došlo do razvijanja otrovnih plinova i gustog dima. Trojica radnika jedva su izvukli živu glavu.

Pročitajte više